Biološko-kemijska izmenjava z gimnazijo iz Nijlena v Belgiji

Od 19. do 25. oktobra 2023 je na naši šoli potekala biološko-kemijska izmenjava z dijaki iz belgijske srednje šole v Nijlenu. Dijaki smo jih sprejeli v četrtek popoldne in jih odpeljali po domovih, resnični program pa se je začel v petek zjutraj.

V petek smo dijakom razkazali šolo in jih naučili nekaj o slovenščini in Sloveniji. Velika razlika med Slovenijo in Belgijo je v reliefu, Slovenija ima namreč gore, Belgija pa ne. Najbolj navdušeni so bili nad živim kotičkom in nad besedami za pivo, saj je to zelo pomemben del belgijske kulture. Popoldne nismo imeli organiziranega programa, zato smo vsak po svoje preživeli čas z njimi in jih odpeljali domov.

Ker smo v soboto imeli proste roke glede tega, kaj bomo pokazali svojim vrstnikom, smo se nekateri dijaki dogovorili, da smo skupaj šli na Bled. Do tam smo šli z vlakom, ker so vsi avtobusi že bili zasedeni. Potem smo se povzpeli na grad, ki smo si ga tudi ogledali, predvsem pa smo občudovali razgled. S pletno smo pripluli na otok, vendar zaradi poroke nismo mogli v cerkev. Kljub temu je bil otok zelo lep in gotovo nekaj edinstvenega. Nazadnje smo jih peljali še na značilno blejsko kremno rezino, potem pa smo šli domov.

V nedeljo smo se vsi skupaj odpravili na Primorsko, najprej v Postojnsko jamo. V Postojnski jami sta jih predvsem presenetili velikost jame in količina kapnikov, zanimiv pa je bil tudi muzej Postojnske jame. Po ogledu smo šli v naravni rezervat Škocjanski zatok in občudovali različne ptiče, žabe in ostale živali, predvsem pa biotsko pestrost, ki je drugod ni. Dan smo zaključili s poznim kosilom v Piranu in predstavitvijo mesta. Šli smo do cerkve, od koder se je dalo zelo dobro videti Piranski zaliv in naše države sosede, kar je zanje bila zanimiva izkušnja. Nekateri Belgijci so se šli tudi kopat v Jadransko morje, ker je drugačno od Severnega morja, ki ga poznajo oni.

V ponedeljek smo po pouku, med katerim so imeli svoje delavnice, skupaj odšli v center Ljubljane in jim razkazali najpomembnejše stavbe. Ogledali smo si Cankarjev dom, NUK, mestno hišo, Prešernov trg, Kongresni trg, cerkve in še nekaj znamenitosti. Po uradnem delu, ki se je zaključil na Ljubljanskem gradu, smo skupaj šli na večerjo na pico.

V torek so si ogledali Velenje, se z ladjico peljali po jezeru in si ogledali animacijo potopljenih vasi. Obiskali so tudi jamarsko društvo »Speleos-siga« v Velenju. Tam so si v jamarski opremi ogledali jamo in dobili dober občutek o tem, kaj pomeni biti jamar.

V sredo so si ogledali video o slovenski kulinariki in se tudi sami preizkusili v svojih kuharskih spretnostih. Potem so se sami odpravili v center Ljubljane, kjer so lahko opravili še kakšen nakup, po šoli pa smo se poslovili.

Liza Knez, 4. b

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content