Caritas abundant in omnia – Ljubezen preplavlja vse na koncertu Dekliškega zbora sv. Stanislava

Kaj se zgodi, ko smo priča ženstvenemu enoglasnemu srednjeveškem petju in ko pevke navdihuje svetnica, mistikinja, umetnica, pesnica in vizionarka? Vse to je namreč bila Hildegarda iz Bingna. Dekliški zbor sv. Stanislava pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič je zapel pet Hildegardinih pesmi na koncertu 5. maja 2022 v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani in 7. maja v katedrali sv. Mohorja in Fortunata v Gornjem Gradu.

Na koncertu so izvajali naslednje pesmi: Caritas Abundant/Ljubezen preplavlja vse, O Virtus Sapientiae/O moč Modrosti, De Spirito Sancto/Sveti Duh, O Ignis Spiritus Paracliti/O ogenj Duha tolažnika in O Quam Mirabilis /O kako čudovito je.

S petjem so dekleta povzdignila odličnost v neštetih pogledih in občutkih. Najprej in kot najpomembnejša je tu čistost zvoka, ki je bil jasen, prodoren, a vendar nežen. Sledi mu briljanca gibov in plesa, ki je bil dovršen, prefinjen in vabljivo pripoveden. Poslušalci smo bili priča polnosti besed – vse pesmi so bile zapete v jasni latinščini, ki je v večer izžarevala polnost ljubezni in veselja. Zdi se, da ljudem v 12. stoletju v tem smislu ni manjkalo ničesar. Predvsem ne sodobne navlake odvečnih besed, zvokov in občutkov.

Srednjeveška mistika se je glasbeno povezala s sodobnim časom v treh novih uglasbitvah Hildegardinih besedil, ki jih je posebej za to priložnost skomponiral Damijan Močnik in so bile na koncertu premierno izvedene. Popolna srednjeveška pevska slika, ki je nastajala pod mentorstvom Katarine Šter, je bila dopolnjena z brezhibno koreografijo Barbare Kanc in srednjeveško instrumentalno glasbo z Uno Košir na blok flavti, Urško Rihtaršič na gotski harfi, Tilnom Udovičem na fidlu in Janezom Jocifom na tampuri, tolkalih in zvončkih. Dolg in bučen aplavz je pričal, da je bila publika izjemno hvaležna za dolgo pričakovani koncert v živo v izvedbi enega najboljših zborov na svetu. Kakšno glasbeno in duhovno doživetje! Hvala, dekleta!

Lily Schweiger Kotar, prof.

 

 

Fotografije: Janez Eržen

 

Helena Fojkar Zupančič je bila tudi gostja oddaje Zborovski panoptikum, ki ji lahko prisluhnete tukaj.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content