Dijaška razstava in literarno glasilo Domače vaje

Ob zaključku šolskega leta v Kregarjevem atriju že tradicionalno postavljamo na ogled razstavo dijakov Škofijske klasične gimnazije, ki so ustvarjali v Likovni šoli pod mentorstvom akad. slikarke mag. Nike Zupančič in v Delavnicah grafičnega oblikovanja pod vodstvom mag. Nine Malovrh, pregledu likovnega ustvarjanja pa se pridruži tudi predstavitev literarnega glasila Domače vaje (mentorica prof. Mateja Gomboc).

Razstavo je odprl g. Simon Feštanj, ravnatelj gimnazije, v sredo, 23. maja, mentorice – Nina Malovrh, Mateja Gomboc in Nika Zupančič – so predstavile ustvarjalni utrip na posameznem področju v letošnjem šolskem letu, v kulturnem programu ob odprtju pa so sodelovali naši dijaki: Marko Kunaver (urednik Domačih vaj), Rebeka Šmit in Simon Golob (recital dijaške poezije), pevke dekliškega zbora Nuša Merše, Mica Oberstar, Neža Bizalj in Tadeja Jelnikar ter pianist Blaž Zupančič.

Likovna šola je letos delovala v dveh intenzivnih likovnih sklopih (jeseni in spomladi), na razstavi pa se predstavlja s študijskimi risbami v tehniki oglja in akvarela; mentorica Nika Zupančič na ogled postavlja tudi predlog za Vseevropski spomenik žrtvam totalitarizmov (projekt Lacrimis victimarum trium tyrannidum), ki ga je pripravila skupaj s pesnikom Branetom Senegačnikom in arhitektom Matejem Perčičem in ki je bil izbran med deset najboljših predlogov v Evropi ter v aprilu tudi predstavljen v Evropskem parlamentu v Bruslju.

Dijaki, ki so se celo leto urili v grafičnem oblikovanju, na razstavi predstavljajo izbor najboljših logotipov (za šolsko glasilo Kažipot, za Erasmus+ projekt, za prodajalca sadja …), predloge za grb šentviških gasilcev, privlačne podobe športnih dresov, primere dobrega oblikovanja knjig in revij ter projekt presenečenja – embalažo za “čudaštvo”.

O Domačih vajah, literarnem glasilu naših dijakov, pa je mentorica Mateja Gomboc dejala: “Tudi letos smo se vajevci ustvarjalno družili: se pogovarjali o literaturi, veliko brali in se o tem pogovarjali, ustvarjali, zbirali in odbirali. Srečanja so nam obogatile literarne delavnice o poeziji, prozi in literarni kritiki. Toda Domače vaje niso samo naše delo, saj kažejo zagnano ustvarjalnost vseh nas škofijcev! Veseli smo jih!”

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content