Dnevi evropske kulturne dediščine v našem zavodu

Različne enote našega zavoda bodo tudi letos sodelovale na tradicionalnih Dnevih evropske kulturne dediščine (DEKD), ki bodo potekali med 24. septembrom in 8. oktobrom.

V letu 2022 je skupna tema držav, ki sodelujejo pri Dnevih evropske kulturne dediščine – Trajnostna dediščina. Evropskemu geslu so slovenski organizatorji (ZVKD) dodali še drug pomen, saj menijo, da lahko s svojimi trajnostnimi dejanji pripomoremo k temu, da bo dediščina vz-trajala tudi v prihodnosti. Dediščina je vedno bila in je trajnostna. Izhaja iz človeka, družine, prenašanja tradicij in znanj, z uporabo virov iz lokalnega okolja. Zato nam je lahko navdih na mnogih področjih našega življenja v sedanjosti in s tem lahko postane osnova za našo trajnostno prihodnost.

V zavodu smo letošnje dogajanje navezali na jubilejno Plečnikovo leto in na fotografsko razstavo Plečnikovih del Petra Nagliča – ob razstavi lahko namreč spoznavamo ne le bogato arhitekturno dediščino mojstra Jožeta Plečnika, temveč tudi pomen ohranjanja in skrbi za fotografsko družinsko zapuščino. Razstava Nagličevih fotografij iz zapuščine njegovega vnuka Matjaža Šporarja bo služila otrokom in mladim kot izhodišče za njihovo lastno zbiranje fotografske kulturne dediščine in ustvarjalno aktualizacijo.

Otroci iz Vrtca Dobrega pastirja so skupaj z vzgojiteljicami v preteklih dneh že odkrivali življenje in delo arhitekta Jožeta Plečnika ter si ogledali njegova dela v šentviški župnijski cerkvi, kjer so se tudi sami z vso pozornostjo – tako kot mojster Plečnik – posvetili risanju tistega, kar je najbolj pritegnilo njihovo pozornost. V nekaterih skupinah so nato tudi ustvarjali v različnih likovnih tehnikah, sestavljali, lepili, slikali idr. – tako je nastalo nekaj portretov, lepljenka in celo makete znanih Plečnikovih del (Narodne in univerzitetne knjižnice, vhoda na Žale, ljubljanskih tržnic); prihodnji teden bodo svoje izdelke postavili na ogled v avli osnovne šole.

 

V OŠ Alojzija Šuštarja so se odločili, da bodo v goste povabili arhitekta Roberta Dolinarja (avtorja liturgične opreme osnovnošolske kapele in spominskega obeležja “Mir s teboj”) ter ga povprašali o vplivu Jožeta Plečnika na njegovo delo – pogovor bo potekal v torek, 4. oktobra.

Dijaki 2. letnika ŠKG so si tudi že ogledali fotografsko razstavo Plečnikovih del, sedaj pa pripravljajo fotografski dialog s staro fotografijo iz njihove družinske zbirke.

Seveda pa se bodo raznovrstni dogodki v okviru letošnjih DEKD v prihodnjih dveh tednih odvijali po vsej Sloveniji, tako da ste lepo vabljeni, da poiščete kakšno zanimivo dogajanje v brošuri, ki so jo pripravili na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije in v kateri je predstavljen celoten program dogodkov in dejavnosti.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content