Dramski festival 2021

Glede na povsem nepredviden termin, obilico drugih šolskih obveznostih in zelo kratek čas od razglasitve novice, da festival vendarle bo, do še krajšega roka za prijave in okrnelega časa za ustvarjanje, je izjemno razveseljivo, da se je prijavilo kar osem razredov.

Bilo bi jih še nekaj, a jim je časovna stiska na koncu vendarle preveč zagodla in so odpoved pospremili z obljubo, da se vidimo naslednje leto. Strokovna komisija je bila glede na nezavidljive okoliščine pozitivno presenečena nad rezultati festivala. Tako vsebinsko kot izrazno je bil ogled zelo prijeten, zato gredo vsem sodelujočim iskrene čestitke za ustvarjene uprizoritve. Z upanjem, da se v naslednjem letu vidimo v prijaznejših okoliščinah, vam vsem še enkrat vzklikamo BRAVO in vam želimo nadaljnji gledališki razvoj.

Debitanti

Veseli in počaščeni smo, da je bil na letošnjem dramskem festivalu tudi predstavnik prvih letnikov, ki je s prijavo vztrajal do konca, nato pa navdušil s svojo spontanostjo, sproščenostjo in humorjem ter z izbiro glasbe privzdignil marsikatero obrv. Nagrado za debitante je komisija dodelila 1. b.

Gledališki list

Nominirani: 2. a, 2. b, 2. d

Izbira najboljšega gledališkega lista ni bila lahka. Vsak izmed njih je bil dodelan na svoj način: nekateri so izstopali po svoji umetniški podobi, drugi pa so se izkazali z dovršenimi vsebinskimi elementi. Izpostaviti je treba gledališki list 2. b, ki je prepričal z likovnim izrazom, in gledališki list 2. a, ki se je najbolj približal strukturnim zahtevam. A komisijo je najbolj prepričal 2. d, čigar gledališki list ni bil le strokovno korekten po sestavi, temveč tudi najbolj umetniško dovršen.

Kostumografija

Nominirani: 2. d, 2. c, 2. b

Z vidika kostumografije se je zelo dobro izkazal 2. c, ki je posegel po bogati, celostno premišljeni in prepričljivi obleki malomeščanskega realizma. Prav tako je komisijo navdušil 2. b, ki se je poleg pravljičnih oblek posvetil tudi maski. Zmago na področju kostumografije je komisija dodelila 2. d, ki je predstavil na eni strani realistično in preprosto človeško obleko in na drugi strani obleko nadrealnih, pravljično-živih dreves.

Scena

Nominirani: 2. c, 2. d, 2. e

Medtem ko se je 2. c potrudil z nazorno predstavitvijo aristokratskega okolja in 2. d z domiselno izgradnjo ideje padajočih dreves, pa je strokovno komisijo z najbolj iznajdljivo sceno prepričal 2. e. Kljub minimalistični izbiri so njeni elementi delovali izredno simultano in učinkovito: projekcija je z menjajočimi se fotografijami v ozadju klasično pričarala okolje in čas, bolj navdušujoča pa je bila spretnost igralcev, ki je dokazala, da lahko scena deluje brez posebnih rekvizitov. Tako nas je skozi zgodbo popeljala navidezna kočija, ki smo jo – otipljivo jasno – videli prav vsi.

Avtorsko besedilo

Nominirani: 1. b, 2. c, 2. d

Ob razpravi, komu podeliti nagrado za avtorsko besedilo, nas je v prvi vrsti navduševalo dejstvo, da so bila besedila za vse uprizorjene predstave avtorska, četudi so nekatera sledila znanim literarnim predlogam. Besedilo 2. d je povsem sledilo temi dramskega festivala – Me (nas) slišite? – in v vlogo spraševalca postavilo naravo, ki človeštvo obupano poziva k slišanosti in bivanju v sožitju. Besedilo 1. b nas je v svojem humornem, a zelo ironičnem besedilu nasmejalo, za seboj pa pustilo odprt prostor za poglobljen razmislek. Zmagovalno besedilo 2. c pa nas je poneslo v svet, kot sami pravijo, realizma, torej h kompleksni in gostobesedni kriminalni zgodbi družine Blanchet, kjer so se poroke in umori vrstili drug za drugim – vse do razkritja skrivnostnega ozadja dogodkov.

Režija

Nominirani: 2. a, 2. b, 3. č

V kategoriji režije nas je navdušil 2. a, ki je dodobra premislil izrabo luči in navidezno deljenost odra, prav tako 2. b, ki je dinamično izkoristil celoten prostor razreda, nadvse pa nas je prepričala režija 3. č. Slednji se je izkazal z domišljeno postavitvijo med seboj ločenih delov predstave, od katerih se je eden v krožni izmenjavi vselej odigral v ospredju, medtem ko so se ostali sinhrono odvijali v ozadju. Nastopajoči pa med tem niso izgubili koncentracije ter so vrhunsko odigrali tako glasne in izpostavljene kot tihe in nekoliko odmaknjene dele predstave.

Moška stranska vloga

Nominirani: 1. b, 2. e

Čeprav nas je dijak Jernej Mark Perko iz 1. b nasmejal do solz s svojim navdušujočim in ekspresivnim nastopom ob prevzemu mesta WC-diktatorja, pa smo na najvišjo stopničko morali postaviti tihega in uglajenega kočijaža Gregorja Debevca iz 2. e ki je z neslišnim nastopom pustil najglasnejši vtis.

Ženska stranska vloga

Nominirani: 2. a, 3. č

V kategoriji ženske stranske vloge nas je navdušila Amber Bervar, dijakinja 3. č, ki je prepričljivo odigrala vlogo nekdanje dijakinje, ki se je preobrazila v zoprno podobo odrasle ženske in s svojo igro stopila v ospredje svojega nekdanjega razreda, ki je praznoval 18. obletnico mature. Zmago v tej kategoriji pa je komisija podelila Zari Ani Žavbi, dijakinji 2. a, ki je izstopala s svojo impresivno, igrivo in tekočo igro v vlogi zapeljive sošolke, ki je harmonično sovpadala z energijo Revizorjeve adaptacije.

Glavna moška vloga

Nominirani: 1. b, 2. a, 2. b

Pri moških je značilna tekmovalnost in tako smo bili priča kar nekaj dobrim glavnim moškim vlogam. Med njimi je treba izpostaviti Valta Hočevarja iz 2. b in Jerneja Marka Perka iz 1. b, ki je prehajal iz stranske v glavno moško vlogo, saj sta z odličnim nastopom navdušila komisijo. Najbolj pa jo je prepričal Erazem Kovačič iz 2. a z vlogo predsednika razreda, in sicer s prepričljivim govorom, mimiko, gestikulacijo in lahkotnostjo obvladovanja celotnega odra.

Glavna ženska vloga

Nominirani: 2. b, 2. e

Letošnje glavne ženske vloge so nas popeljale skozi občutja miline in nežnosti ter na drugi strani občutja odločnosti in moči. V tej kategoriji je treba omeniti dijakinjo 2. e, Klaro Klobučar, ki se je zelo dobro vživela v vlogo odločne vojvodinje. Najbolj prepričljiva pa je bila igra nežnega dramskega lika Christine, ki ga je s svojim izjemnim glasom odigrala dijakinja 2. b – Anka Grum.

Najboljša predstava kot celota

Nominirani: 2. a, 2. b, 2. c

2. c nas je z zgoščeno in zagonetno pripovedjo ujel v svojo kriminalno dramo, imenovano Nakit. Izkazali so se kot avtorji besedila, uspeh pa potrdili še z dovršeno kostumografijo in igralsko spretnostjo. 2. b nam je z igro, imenovano Fantom iz opere, pričaral operni oder in poskrbel za pogumne glasbeno-igralske vložke. Izvirno so očarali z rekviziti in ustvarjalnimi maskami. A med vsemi nominiranci najboljše predstave kot celote nas je najbolj prepričala uprizoritev 2. a. Priredba Revizorja, poimenovana Revizor Junior, je bila posrečeno izpeljana ter zaigrana odločno in prepričljivo. Svoj razred so bistroumno scenografsko izrabili ter z domišljeno režijo uprizorili različne prostore in mnogotere prizore. Ustvarili so dober dramski konflikt in vzpostavili močno odrsko energijo, ki je predstavo naredila res živo. Komisija je bila prav tako navdušena nad energičnim nastopom razredničarke prof. Barbare Cergolj.

Poleg prof. Cergoljeve bi želeli izpostaviti še prof. Katjo Gorjup, ki je s svojim nastopom dopolnila uprizoritev 3. Č in strokovno komisijo prepričala, da spodbudi videno medgeneracijsko sodelovanje tudi v bodoče.

Mnenje strokovne komisije je bilo predstavljeno 24. junija na proslavi ob zaključku šolskega leta in dnevu državnosti.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content