Druga izmenjava v Gradcu

Nina Potočnik je kot druga dijakinja v tem šolskem letu na enomesečni Erasmus+ izmenjavi v Gradcu. Na izmenjavo bi morala oditi že v predprazničnem času, vendar je bila takrat zaradi zaprtja družbenega življenja v Avstriji odpovedana. Nina pravi, da se je splačalo počakati, saj v Gradcu zelo uživa. Poslala nam je nekaj vtisov o pouku in življenju v prestolnici avstrijske Štajerske.

V nedeljo, 9. 1. 2022, sem prispela na izmenjavo v Gradec. Tam me je pričakal perfekt, ki me je lepo sprejel in mi razkazal celoten internat, v katerem bom prebivala začasno. Prav tako sem spoznala svojo sostanovalko, s katero si bom delila sobo. Naslednji dan me je ravnatelj odpeljal do razreda, ki ga bom obiskovala, in me predstavil mojim novim sošolcem. V razredu so mi izrekli toplo dobrodošlico.

Pouk na Bischöfliches Gymnasium Augustinum

Prvi teden je bil zelo naporen, saj sem se morala privaditi na uporabo dveh tujih jezikov, prav tako pa je bila velika sprememba spremljati pouk v nemščini in v angleščini. Vendar sem se hitro privadila.

Pri pouku učenci lahko uporabljajo tablice in računalnike. Večina učencev jih uporablja, saj imajo učbenike in delovne zvezke na voljo v e-obliki. Nekateri pa še vedno pišejo v zvezke. V primerjavi z nami pišejo veliko manj, kar pa ne pomeni, da ne spremljajo pouka. Prav tako ena šolska ura traja 50 minut.

Verjetno boste presenečeni, vendar imajo veliko manj testov v primerjavi z nami. In sicer teste pišejo samo pri glavnih predmetih: nemščini, angleščini, latinščini in pri drugem tujem jeziku po lastni izbiri (francoščini, italijanščini ali grščini). Prav tako imajo en test na semester, ki ga pišejo od dve do tri ure. Zdaj pomislimo, da se nam godi krivica, vendar se nam ne, saj učenci redno sodelujejo pri pouku in vsak teden pišejo mini teste.

Pouk se začne ob pol osmih in se konča ob 13. uri. Imajo pa tudi popoldanski pouk. Redni pouk traja 6 šolskih ur, nato imajo eno uro dolg premor. Po končanem premoru imajo pouk še dodatni dve šolski uri. S šolo tako končajo ob 16. uri.

Glede na to, da je med nami prisoten koronavirus, se vsak dan prvo šolsko uro testiramo s hitrim testom. Po opravljenem testu dobiš nalepko, ki jo prilepiš na kartonček, na katerem vodiš svojo evidenco vsakodnevnih testiranj. Nosimo maske ffp2, med uro športne vzgoje gremo na sprehod v naravo ali pa se odpravimo drsat na bližnje mestno drsališče in se nikoli ne zadržujemo v telovadnici.

O Gradcu

Gradec je čudovito mesto, ki ponuja ogromno lepih krajev in zgradb. Najbolj je značilen po rdečih strehah, saj imajo vse zgradbe rdeče strehe, razen nakupovalnega središča Kastner & Öhler, ki je plačal veliko vsoto denarja, da ima lahko srebrno streho. Obiskala sem znameniti Schlossberg, ki ponuja prečudovit razgled na celotno mesto. Prav tako sem obiskala Kunsthaus (Muzej sodobne umetnosti), ki mu domačini pravijo kar »alien«, saj sama oblika zgradbe spominja na vesoljca. Med vikendom pa smo se odpravili na planoto Schöckl, s katere je čudovit razgled na Gradec, v daljavi pa lahko opazimo celo Maribor.

Prekratek čas

Ta izmenjava je name naredila velik vtis, saj lahko komuniciram v željenem jeziku, spoznavam novo kulturo in ljudi, s katerimi delim veliko smeha in veselja, ter avstrijski šolski sistem. Tako zelo me je navdušilo bivanje in obiskovanje šole tukaj, da bo en mesec minil čisto prehitro.

Nina Potočnik, 3. č

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content