Ekskurzija 1. b v Italijo

V petek, 17. 3., zjutraj smo se vsi dijaki 1. b, kljub zgodnji uri, veseli odpravili k šoli. Toda tokrat nismo kot običajno zavili v šolsko zgradbo, temveč na avtobus, ki je že čakal, da nas popelje na ekskurzijo v Italijo. S spremstvom naše razredničarke prof. Fabjan, prof. VIK Stegnarjem in častnim gostom, upokojenim nadškofom Uranom, smo se imeli res lepo.

italija1

Oglede smo začeli v Repentabru. To je slovenska župnija na italijanskem ozemlju. Marsikaj o njej nam je povedal tamkajšnji župnik. Kmalu smo odšli naprej in se ustavili pri značilni kraški hiši, ki je danes preurejena v muzej.

Pot nas je nato vodila v Trst, da bi bolje spoznali slovensko manjšino v tem obmorskem mestu. Najprej smo se pogovarjali z dijaki slovenskega Liceja France Prešeren. Pogovor je bil res zanimiv, saj smo odkrili kar nekaj razlik med našim in njihovim šolanjem. Najbolj smo bili zaprepadeni nad tem, da imajo pouk tudi ob sobotah ter da v šoli nimajo niti krožkov niti malice. Še posebej mi je bilo zanimivo, da slovenske šole obiskujejo tudi otroci povsem italijanskih staršev.
italija2
italija5

 

Sledilo je pohajkovanje in raziskovanje mesta. Super je bilo, ker smo se ob tem učili samostojnosti, komunikacije s tujci in orientacije. Popoldne nas je po mestu odlično vodila še naša razredničarka in Trst smo res dobro spoznali. Najbolj mi je v spominu ostalo branje literature ob večernem soncu, prijetnem vetrcu, s prekrasnim pogledom na morje …

Zvečer smo se odpeljali proti Ogleju, kjer smo v hostlu prenočili.
Naslednjega dne smo imeli prekrasno mašo v oglejski baziliki, ki jo je seveda spremljalo petje. Nato smo si še ogledali rimske ostanke v okolici in že smo bili ponovno na avtobusu. Naša zadnja postaja je bil Gradež, kjer smo imeli še ogled dveh cerkva in veliko prostega časa.
Seveda 1. b ne bi bil to, kar je, brez nenehnega petja. Vsak prost trenutek smo izkoristili za vajo za naslednji pevski festival ;). Na obali smo navdušili kar nekaj mimoidočih in tako pustili svoj pečat ter širili dobro voljo naprej.
Skratka, imeli smo se ˝noro fajn˝ in mislim, da bo vsakemu izmed nas to doživetje ostalo za vedno v spominu.
Zala Žnidarič

italija6

Save

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content