Ekskurzija 2. a na Dunaj

A-jevci so bili (skupaj s C-jevci) prvi, ki so se v letu 2020 odpravili na ekskurzijo na Dunaj. Spodaj si preberite, kaj so zapisali.

1. dan na Dunaju

V petek, 24. 1. 2020, se je naš razred odpravil na Dunaj. Pot smo začeli okoli 5.00 zjutraj. Vsi smo bili zaspani, vendar hkrati tudi polni pričakovanj, saj je bil pred nami čudovit vikend. Na avtobusu je bilo najprej vse tiho, saj smo vsi spali. Okoli sedmih smo prispeli na prvo postojanko. Tam naj bi ostali pol ure, nato pa se spet odpravili na pot, vendar se je zaradi tehničnih težav avtobusa postanek zavlekel kar za pol ure. Ob 7.45 je bil avtobus popravljen in podali smo se na pot. Na avtobusu je bilo že bolj živahno. Drugič smo se ustavili v Avstriji na Landzeitu, kjer so profesorji spili kavo, ostali pa opravili ostale potrebe. Profesor Petrevčič je vsakemu razdelil knjižico, ki smo jo morali reševati spotoma v vsakem muzeju. Okoli 11. ure smo prispeli in že imeli prvi ogled v Schönbrunnski palači. Tam smo dobili telefončke, na katerega si vtipkal številko sobe in preko telefončka poslušal razlago. V palači smo bili približno pol ure, potem pa smo si ogledali cel park, kjer smo naredili tudi razredno sliko.

Potem smo se odpeljali v center Dunaja, kjer smo imeli prosti čas. Razdelili smo se po skupinah, s katerimi smo cel vikend tavali po centru Dunaja, saj nam je profesor prepovedal, da bi kdo hodil sam. Vsi smo bili sestradani od 6 ur vožnje, zato smo si poiskali kraj za jesti. Časa smo imeli slabi dve uri. Moji skupini je ostalo še nekaj časa, zato smo si ogledale muzej Albertina. Okoli 14.50 smo se zbrali pred opero, kjer smo imeli voden ogled. V operi smo si ogledali tudi zaodrje, kjer so delavci gradili sceno. Tam smo bili približno eno uro, nato pa smo spet imeli prosto.

V petek je potekal protest, zato so bile vse ceste zaprte. Tako avtobus ni mogel priti do nas, zato smo se do študentskega doma odpravili z metrojem. Ko smo prišli v dom, smo se razporedili po sobah, nato pa imeli večerjo. Po večerji smo se odpravili nazaj v center Dunaja, kjer smo si ogledali še nekaj znamenitosti. Ob 10.30 smo se vrnili v dom. Po dolgem in napornem dnevu smo se hitro uredili in nato odšli spat.

Klara Verlič

 

2. dan na Dunaju

V drugi dan naše ekskurzije smo se zbudili prekmalu in s premalo spanca. Po desetkratnem zvonjenju budilke smo se vendarle odpravili na zajtrk, kjer smo se bolj ali manj najedli. S podzemno železnico smo se odpravili do dvorca Belvedere, kjer smo najprej nekaj slišali o njegovi zgodovini in si ga ogledali od zunaj, zatem pa smo vanj tudi vstopili. V spodnjem nadstropju smo si ogledali zbirko srednjeveškega slikarstva in nekaj srednjeveških oltarjev, na katerih so bili prikazani tudi razni reliefi. V zgornjem nadstropju je bila razstava novejših slikarjev. Glavno zvezdo te razstave je zagotovo predstavljal Klimtov Poljub, ki je zelo znan po vsem svetu. Po kakšnih dveh urah smo dvorec zapustili in se odpravili na ogled Karlsplatza in Karlove cerkve.

Poleg Karlsplatza oz. Karlovega trga, ki stoji pred Karlovo cerkvijo, stoji velikanski spomenik, posvečen ruskim vojakom, ki so umrli v drugi svetovni vojni. Sama cerkev je zgrajena v baročnem stilu, viden pa je tudi vpliv antike (npr. slavilna stebra, vhod spominja na grški partenon). V cerkvi je ponujena tudi možnost, da se z dvigalom povzpneš skoraj do vrha kupole in od blizu opazuješ freske, s katerimi je poslikan strop cerkve.

Zatem smo imeli dve uri prostega časa, ki ga je vsak izkoristil po svoje. Po prostem času smo šli v že zgoraj omenjeno cerkev, si jo najprej ogledali od spodaj, potem pa smo šli v dvigalo in vse skupaj videli še z drugačne perspektive. Po ogledu cerkve smo se s podzemno železnico odpravili nazaj v hostel, saj smo se morali pripraviti na ogled opere.

Ob sedmih zvečer se je začela opera, in sicer Rossinijeva Pepelka. Zgodba je podobna klasični Pepelki Bratov Grimm z nekaterimi dodatki in zapleti. Trajala je dobre tri ure, približno na polovici pa je bil 15 minut dolg odmor. Po koncu opere smo se še fotografirali in se utrujeni od napornega dne usedli v avtobus, ki nas je pripeljal nazaj v hostel.

Gašper Sitar

 

3. dan na Dunaju

Zjutraj se je naša soba zbudila ob 7.30, ker smo jo morale pred odhodom še pospraviti. Ko smo vse spakirale, je bila ura že 7.50. Odhitele smo na zajtrk in s sabo vzele vse, kar smo imele, saj smo morale oddati kartico sobe in stvari odnesti v avtobus. Odšli smo ob 8.10, saj so profesorji še pregledovali, ali so sobe pospravljene in če nismo česa pozabili. Odpeljali smo se v center, kjer smo ob 9. uri odšli k maši v katedralo svetega Štefana. Po maši smo odšli v umetnostnozgodovinski muzej. Ogledovali smo si ga sami in reševali nalogi v delovnem zvezku. Slik je bilo ogromno in prav tako je bil ogromen muzej. Z Manco sva porabili 1 uro in pol, da sva prišli skozi vse in vse rešili. Ostalo nama je pol ure in usedli sva se na najbližjo klopco, kjer se nama je pridružil še Žan in smo skupaj čakali, da mine tiste pol ure. Nato smo odšli do garderobe, kjer smo pobrali svoje stvari in se odpravili po mestu na kosilo. Z Manco, Darjo in Rebeko smo odšle na dunajski šmoren, kasneje pa v Dunkingdonats po krofe in nazadnje še v McDonalds. Ker smo imele na voljo le 2 uri, smo morale biti zelo hitre. Dobili smo se na Schwedenplatzu, kjer nas je pobral avtobus in nas odpeljal k dvorcu Hofburg. Ogledali smo si ga na hitro. Avtobus nas je na koncu odpeljal še pred Hundertwasserhaus in tam smo bili pol ure, saj je bilo bolj malo za videti.

Na avtobusu je bilo med povratkom domov zelo živahno. Tak razred mi je zelo všeč. Profesor Petrevčič nam je po televiziji v avtobusu vrtel film Amadeus, ampak ga je spremljalo le malo ljudi. Zadnji del avtobusa zagotovo ni videl niti 1 ure filma. Pred Škofijsko smo prišli okoli pol devetih. Mene so pobrali starši in me odpeljali domov, kjer sem se morala pripraviti za šolo, saj sem bila utrujena od celega vikenda. Vendar je bila celotna ekskurzija zelo dobra in zelo sem uživala s svojim razredom. <3

Tea Letnar

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content