Ekskurzija v Rim (5. dan)

Maturantska ekskurzija v Rim se je zaključila na cvetno nedeljo, ko so dijaki med drugim prisostvovali sveti maši s papežem Frančiškom.

Zadnji dan ekskurzije se je začel kar zgodaj, saj smo se že ob sedmih zjutraj poslovili od hotela, v katerem smo bivali zadnje štiri dni. Zaradi praznih cest in prekratkega spanca je bila pot do Vatikana mirna. Čeprav smo na trg pred baziliko sv. Petra prišli skoraj dve uri pred pričetkom slovesnosti, je na njem mrgolelo ljudi. Trg se je vedno bolj polnil, prav tako pa je naraščala naša radovednost in malo tudi nestrpnost, saj smo mnogi prvič videli papeža v živo. In smo ga tudi dočakali. Sprevod z zelenjem, s katerim smo kot Cerkev skupaj vstopili v veliki teden, je bil zelo dolg. Ves trg se je oziral proti koncu, da bi uzrl papeža. Pri obelisku, ki stoji na sredi trga, je nato papež Frančišek blagoslovil zelenje. Sledila je sveta maša. Ker je ta dan Cerkev praznovala tudi Svetovni dan mladih, nas je papež Frančišek v svoji pridigi spodbudil, naj se ne sramujemo pokazati svojega navdušenja nad Kristusom in naj se ne bojimo mu slediti po poti križa. Hkrati pa je vse povabil, naj pogosto molimo rožni venec. Po koncu maše je papež s papamobila pozdravil ljudi. Takrat se je trg spremenil v samo navdušenje.

Potem ko smo si nahranili dušo, je bilo potrebno poskrbeti še za lačne želodčke, zato je sledil prosti čas za kosilo. Nekateri so del prostega časa namenili skupinskemu ogledu cerkva san Luigi dei Francesi z znamenito sliko Poklicanje sv. Mateja, san Pietro in Vincoli in cerkev sv. Ignacija. Nato smo si skupaj ogledali še zadnjo izmed štirih papeških bazilik, Maria Maggiore. Najbolj vztrajni in radovedni so se nato odpravili v center Aletti, kjer biva skupnost, ki skupaj s patrom Markom Ivanom Rupnikom ustvarja mozaike. Ponovno je sledil prosti čas. Ko je sonce zašlo, smo se utrujeni toda hvaležni za to ekskurzijo, polno nepozabnih in prekrasnih trenutkov, odpravili na pot proti domu.

Ana Marija Jevšenak, 4. d

Naši dijaki so sodelovali tudi v prispevku o cvetni nedelji v Vatikanu, ki je bil objavljen v Dnevniku RTV Slovenija in si ga lahko ogledate tukaj.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content