Erasmus + projekta Small Countries Strong Cultures in Futur€nvironment

V razstavni vitrini v 1. nadstropju gimnazije so na ogled nekateri izdelki, ki so nastali v okviru projektov Small Countries Strong Cultures in Futur€nvironment. Vabljeni k ogledu!

V okviru Erasmus+ projekta Small Countries Strong Cultures smo v avgustu in septembru 2022 uspešno izvedli še dve mobilnosti za dijake; najprej smo potovali v Ayr na Škotskem, kjer smo od 21. do 25. avgusta gostovali na partnerski šoli Wellington School, nato pa med 11. in 15. septembrom še v belgijski Torhout, kjer so nas gostili na Sint-Josefscollege.

V okviru obeh mobilnosti smo krepili zavest o pomenu aktivnega državljanstva in dejavnega vključevanja v družbo na lokalni, nacionalni in evropski ravni, del programa pa je bil namenjen tudi spoznavanju in poustvarjanju elementov naših kultur, ki so danes sicer različne, a jih marsikdaj povezujejo skupne korenine. Na Škotskem so dijaki risali na steklo – razstavljeni izdelki predstavljajo motive in simbole iz keltske umetnosti in tradicije. V Belgiji so nastale poslikane ploščice z motivi iz vseh treh lokalnih okolij – Škotske, Belgije in Slovenije.

Ustvarjalne dejavnosti, ki zaposlijo naše roke, so prijetna sprostitev od učenja in intelektualnih naporov, od neizogibnega srkanja, urejanja in povezovanja informacij, ki je del našega šolskega vsakdana. Hkrati pa nam omogočajo odprt prehod v druge kulture, izročila in načine razmišljanja; preko (po)ustvarjanja tako spoznavamo druge in obenem tudi sebe.

Pri Erasmus+ projektu Futur€nvironment je bilo od 17. do 21. oktobra na vrsti drugo projektno srečanje za dijake in učitelje. Tokrat smo bili gostitelji v Zavodu sv. Stanislava. K nam v goste je prišlo 39 dijakov s petih partnerskih šol iz Belgije, Francije, Nemčije, Severne Makedonije in Škotske ter 15 učiteljev.

Namen srečanja je bil izmenjati si dobre prakse pri varstvu in ohranjanju okolja na področju upravljanja z energijo in odpadki, s poudarkom na majhnih korakih, ki jih vsak posameznik lahko doprinese z upoštevanjem 5 R-jev (v angleščini): refuse (zavrni), reduce (zmanjšaj), reuse (ponovno uporabi), rot (pusti, da zgnije), recycle (recikliraj).

Dopoldne smo imeli štiri različne delavnice, kjer so naši gostje izdelali origami čebele in panje, sešili vrečke iz odpadnih kosov blaga, naredili naravne barve, pobarvali z njimi svilene rutice in se naučili nekaj novega o svetlobnem onesnaženju. Po kosilu smo se odpeljali v Ljubljano, kjer so gostje obiskali Hišo eksperimentov in na samostojnem ogledu mesta naredili sebek s svojim najljubšim zelenim prostorom v Ljubljani.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content