Fotografska razstava Andraža Rističa

Ob koncu koledarskega leta in v okviru Erasmus+ projekta Eurostronomia v Kregarjevem atriju postavljamo na ogled fotografsko razstavo Andraža Rističa, ki smo jo odprli v sredo, 11. 12., na ogled pa bo do 5. januarja 2020.

Andraž Ristič, alumen Škofijske klasične gimnazije, se je na OŠ prof. dr. Josipa Plemlja na Bledu pri pouku profesorice fizike Helene Vojvoda navdušil nad astronomijo; dvakrat je bil uvrščen na državno tekmovanje in enkrat prejel zlato Dominkovo priznanje za astronomijo ter osvojil tretje mesto v državi. Takrat si je tudi kupil svoj prvi teleskop in začel aktivno opazovati čudesa, ki jih ponuja vesolje. Seveda je z vsakim opazovanjem in raziskovanjem želel še več in utrnila se je misel, da se loti astrofotografije. Ker je za to potrebna precej boljša oprema, kot jo je imel, je do realizacije te ideje prišlo po treh letih počasnega menjavanja in dokupovanja astrofotografske opreme (npr. teleskop, adapterji za kamero, optični korektor, boljši fokuser, montaža ipd.).

Tudi na gimnaziji se je izpopolnjeval v poznavanju astronomije: v šolskem letu 2015/16 se je uvrstil v izbor za Astronomsko olimpijado in prejel zlato priznanje na državnem tekmovanju. Za projektno nalogo v 2. letniku Škofijske klasične gimnazije je izbral astrofotografijo in posnel nekaj, za takratno znanje, precej dobrih fotografij. S hobijem je nadaljeval še naslednja tri leta, potem pa je bilo ob študiju fizike vedno manj časa za astrofotografijo. Danes se občasno še ukvarja s širokokotno astrofotografijo, torej slika ozvezdja, Rimsko cesto, tudi severni sij. V prihodnosti si želi ponovno obuditi ta čudovit hobi in nadaljevati z večnim učenjem in izboljševanjem, kar mu predstavlja tudi glavno motivacijsko silo.

V okviru mednarodnega Erasmus+ projekta Eurostronomia, v katerega je vključenih osem evropskih šol, si lahko med 11. decembrom 2019 in 4. januarjem 2020 v Kregarjevem atriju ogledate razstavo njegovih fotografij. Večino slik, izbranih za razstavo v Kregarjevem atriju, je posnel med letoma 2013 in 2018 z uporabo digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov Nikon D5100, D5300 in D7100, 18 mm objektivom ali teleskopom, ki ga tudi vidimo na eni od fotografij.

Picture saved with settings embedded.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content