Fotografska razstava Polone Avanzo

V okviru socialnega praktikuma je v pritličju gimnazije na ogled fotografska razstava Kaj je “normalno” življenje? Polone Avanzo.

V okviru socialnega praktikuma, ki ga vsako leto proti koncu aprila pripravimo za dijake 2. letnika, smo na hodniku v pritličju gimnazije postavili zanimivo fotografsko razstavo Kaj je »normalno« življenje? Polone Avanzo, alumne 3. generacije ŠKG.

Polona Avanzo je tako naslovila serijo fotografij o življenju družin z otroki s posebnimi potrebami, ki je bila avgusta 2021 izbrana za predstavitev na festivalu fotografije Kranj Foto fest. V Sloveniji ima približno vsak deseti otrok posebne potrebe. Družine s takšnimi otroki predstavljajo znaten delež populacije, pa vendar se pogosto pretvarjamo, da ne obstajajo, jih potiskamo na rob in jih ne vključujemo v družbo. Že v običajnih razmerah so takšni otroci večinoma ločeni od vrstnikov in osamljeni v svojem svetu, v času pandemije pa se je tej ogroženi skupini njihov svet še bolj skrčil in povsem izoliral, ostala jim je le njihova osnovna celica – družina. Polona Avanzo se je zato odločila, da bo pogledala v njihov vsakdan in fotografirala njihovo “normalnost”. O svoji izkušnji je zapisala:

»Do zdaj sem fotografirala šest družin z otroki s posebnimi potrebami. Obiskala sem jih na njihovih domovih in preživela čas z dokumentiranjem njihovega vsakdanjega življenja. Preprosto sem pustila, da se je življenje odvijalo pred mano, in dokumentirala dragocene majhne posamezne trenutke.

Veliko staršev si želi, da bi bili njihovi otroci popolni, najpametnejši, najboljši športniki in nadpovprečno uspešni, vendar v resnici to ne obstaja. Vsak otrok je lekcija za starše, če so jo le pripravljeni slišati. Med enim od fotografiranj sem slišala, kako je oče svojemu sinu s posebnimi potrebami rekel: “Janez, od tebe sem se toliko naučil!” Še nikoli nisem bolj kot takrat začutila, da otrok spada v družino. Kot družba se še vedno bojimo stvari, ki jih ne poznamo. Z razbijanjem tabujev lahko začnemo sprejemati svoje razlike. Je čas za novo normalnost?«

Fotoreportaža prikazuje, kako pogosta je ta situacija in kako so se družine prilagodile izzivom otrok s posebnimi potrebami ter ustvarile skrbno in ljubeče okolje.

Polona Avanzo je fotografinja, ki je za svoje delo na področju dokumentarne fotografije prejela že več mednarodnih nagrad. Je tudi alumna 3. generacije dijakov Škofijske klasične gimnazije. O svojem odnosu do fotografije je zapisala: »Fotografija je bila že od nekdaj nekaj kar me je privlačilo. Ampak radoživa kot sem, so me zanimale tudi druge stvari. Skozi skavtstvo sem vzljubila naravo in se zato odločila za študij gozdarstva, verjetno nekoliko tudi zato, ker pri nas študij fotografije še ni bil mogoč. Takoj ko se je ta možnost odprla, sem se odločila, da ob delu projektantke študiram še fotografijo na Vist-u, kjer sem postala 10. diplomirana fotografinja po vrsti. Od takrat sem postala še dvakrat mama in se odločila za samostojno fotografsko pot. Kot mama se zavedam vseh čudovitih trenutkov (pa tudi kakšnih bolj napornih), ki se jih bomo želeli spominjati še dolgo v prihodnosti.«

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content