Gorica, novi roman Mateje Gomboc

V začetku oktobra je pri založbi Miš izšel roman naše profesorice Mateje Gomboc – Gorica.

Na založbi so roman pospremili med bralce z naslednjimi besedami:
“Kako obstaja mesto, so mesto njegove zgradbe ali ljudje, ki v njem živijo, njihova čustva, njihove vezi in usode, zgodbe, njihovi spomini? In kaj se zgodi z njimi, ko v njihova življenja nenadno in dokončno zareže meja, kaj postane mesto, ki ga je ta meja razklala?
Središče romana Mateje Gomboc je mesto Gorica, ki ga tok zgodovine razdeli na italijansko Gorico in jugoslovansko Novo Gorico. Razburkano obdobje domala osemdesetih let, v katerem so se, med drugimi, zgodili okupacija Italijanov, kapitulacija Italije, prihod Nemcev, požigi naselij okoli Gorice, begunstvo, konec vojne, delitev Gorice in gradnja Nove Gorice, opazujemo skozi osebne zgodbe in pogled štirih žensk: Ajdovke Mateje, Furlanke Pine, Goričanke Dore in Lili, Pinine hčerke. Mateja Gomboc z izrednim posluhom za psihologijo posameznika ter s širokim poznavanjem zgodovine ustvari dinamično, vsestransko in živo podobo mesta, ki je bilo eno in nato hipoma razpadlo na dve.”
Roman je zagotovo zanimiva popotnica v pripravi na leto 2025, ko bosta evropsko prestolnico kulture skupaj zastopali dve Gorici, slovenska Nova Gorica in italijanska Gorica.
Mateji Gomboc čestitamo za nov roman in ji še naprej želimo ustvarjalnega navdiha pri njenem vsestranskem literarnem udejstvovanju, vas pa vabimo k branju Gorice.
Bernarda Stenovec, prof.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content