Izmenjava s partnersko šolo Lycée René Gosse

V tednu, ko so v EU potekali Erasmus dnevi, smo na naši gimnaziji gostili skupino dijakov s partnerske šole iz Francije.

Mednarodno sodelovanje z licejem René Gosse iz Clermont l’Héraulta smo začeli že v preteklem šolskem letu, ko smo se povezali v projektu eTwinning Your art is also mine, in sicer ob slikarstvu Staneta Kregarja s francosko motiviko. V letošnjem šolskem letu pa smo začeli projekt Erasmus in eTwinning Art without borders, pri katerem smo se osredotočili na arhitekturno temo. Med 7. in 13. oktobrom smo pripravili izmenjavo na naši gimnaziji, in sicer smo gostili 13 dijakov in dve profesorici njihove šole. Na svojih domovih so francoske sovrstnike gostoljubno sprejele družine naših dijakov 2. in 3. letnika, dva pa sta nekaj dni preživela tudi v Jegličevem dijaškem domu.

Tekom tedna so francoski dijaki spoznavali našo šolo, slovensko kulturo in poleg prestolnice obiskali tudi nekatere druge kraje. Spoznavali so značilnosti Slovenije in se srečali tudi s posebnostmi slovenščine, sodelovali so pri pouku angleščine in pri pripravah na maturo iz francoščine, naši dijaki pa so za njih pripravili predstavitve zavoda in gimnazije. Skupaj so raziskovali arhitekturne značilnosti Ljubljane v različnih obdobjih, si ogledali razstavo antične Celeie in odkrivali glavne celjske znamenitosti ter urbanistične posebnosti Bleda in iskali povezave med tradicionalnim in sodobnim v stavbnih tipih Bohinja. Ustvarjali so na delavnicah grafičnega oblikovanja, tkanja, risanja in ob zaključku nekaj utrinkov celotedenskega dogajanja zbrali v reviji, vseskozi pa so naloge in poročila o raznolikih aktivnostih objavljali tudi na eTwinningu.

Poleg programa, ki smo ga oblikovali v šoli, pa so dijaki poskrbeli tudi za medsebojno druženje, spoznavanje, neformalno odkrivanje podobnosti in razlik v slovenski in francoski kulturi ter načinu življenja. Tako bodo tudi v prihodnjih mesecih – do naše izmenjave na francoski šoli v začetku marca – poleg projektnega dela v okviru eTwinninga zagotovo ohranjali tudi prijateljske stike preko družabnih omrežij.

 

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content