Izmenjava s partnersko šolo Sint-Lodewijkscollege

Zadnji teden v septembru smo na naši gimnaziji gostili skupino 23 dijakov in dveh profesorjev s partnerske šole Sint-Lodewijkscollege (Brugge) iz Belgije.

Vsebinsko izhodišče našega programa je bil preplet antike in umetnosti, saj imajo tudi na belgijski šoli pouk latinščine in stare grščine, poleg tega pa smo vključili aktualno razstavo o antičnih motivih v slikarstvu Staneta Kregarja, ki je bila izhodišče za različne ustvarjalne dejavnosti in pogovore; temu smo pridružili tudi delavnice tkanja, grafičnega oblikovanja ter likovnega in literarnega ustvarjanja. Skupaj z dijaki smo seveda pripravili predstavitev naše šole in zavoda, okroglo mizo o svobodi govora, naši gostje pa so lahko doživeli tudi nekaj ur pouka klasičnih jezikov in naravoslovja. Poleg raziskovanja starega dela Ljubljane v različnih zgodovinskih obdobjih smo se odpravili tudi v Celje, kjer smo odkrivali sledi rimskega mesta pod površino sodobnega Celja in celo nekaj sledi svetovne popotnice Alme Karlin. Kot odlični gostitelji pa so se izkazali tudi dijaki I. gimnazije Celje, ki so se nam najprej predstavili kot vodiči po mestnih znamenitostih, zvečer pa še kot odlični igralci, ko so za nas odigrali predstavo Kralj Ojdip. Posebna izkušnja je bilo tudi doživetje Blejskega jezera s čudovito kuliso Julijskih Alp v sončnem vremenu, kar je še posebej navdušilo Belgijce, ki doma seveda nimajo take razgibane gorske pokrajine.

Belgijske goste so na svoje domove v in dijaški dom gostoljubno sprejeli naši dijaki, tako da so skupaj z njimi preživeli tudi precej časa izven šolskih obveznosti – v tem času so se spletle tudi marsikatere prijateljske vezi. Naša dijakinja Eva je tako ob koncu izmenjave zapisala: »Čeprav je bil program, ki ga je pripravila naša šola, zagotovo poučen, privlačen in prijeten, smo bili na koncu mi, dijaki, tisti, ki smo to izkušnjo naredili nepozabno.« Upamo, da bodo dijaki krepili vezi z belgijskimi sovrstniki tudi v naslednjih mesecih, ko se bomo pripravljali na drugi del izmenjave – v marcu jim bomo vrnili obisk na belgijski šoli.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content