Izmenjava v Gradcu

Moja enomesečna izmenjava v drugem največjem mestu Avstrije je bila zelo zanimiva.

V nedeljo, 29. 9. 2019, popoldne, sem se odpravila na pot proti Augustinum Bischӧfliches Zentrum für Bildung und Berufung. Tam me je pričakal eden od vzgojiteljev, ki mi je pokazal sobo in razkazal cel internat ter pot do šole.

Zvečer sta se v internat vrnili moji cimri Laura in Leonie, ki sta me zelo lepo sprejeli. Zjutraj sem s cimrama odšla na zajtrk, ker sem spoznala Slovakinjo Lesano, s katero sem bila skupaj v razredu.

Po zajtrku sva se z Lesano odpravili v 7. C razred. Ko sem vstopila v razred, sem bila zelo nervozna, a zaman, saj so me zelo lepo sprejeli. Najprej sem se seznanila z Anno, Eleno ter Davidom, saj smo skupaj sedeli v klopi.

Prvo uro (med geografijo) so se mi vsi predstavili. Težko si je bilo zapomniti vsa imena, a mi je po enem tednu uspelo. Med poukom nisem vedno vsega razumela, zato so mi na pomoč priskočili sošolci in sošolke, ki so mi poskušali snov sprva obrazložiti v nemščini, če pa še tega nisem razumela, pa v angleščini. Pri nekaterih predmetih (fizika, kemija) mi je bila snov zelo dobro razumljiva, saj smo jo na ŠKG že obravnavali.

Pouk na šoli poteka od 7.30 do 13.05. Šolska ura ne traja 45 min kot pri nas, ampak je 5 min daljša.

Prva dva tedna sem imela veliko zapletov z govorjenjem in razumevanjem nemščine, a potem je šlo vse na bolje.

S cimrama sem prvi teden spoznavala Gradec. V prostem času in po pouku sem se tudi družila z drugimi domovci. Po večerji smo v internatu imeli različne aktivnosti. Ob četrtkih smo imeli tudi filmske večere.

Za mano je čudovit in naporen mesec, še dobro, da sem imela krompirjeve počitnice.

Grüß Gott Gradec in hvala za izjemno izkušnjo.

Katarina Božič

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content