Izmenjava v Gradcu

14. septembra, v nedeljo, sva se odpravili na enomesečno izmenjavo, ki poteka na Bischöfliches Gymnasium Augustinum, v bližini centra Gradca. V domu naju je prijazno sprejel vzgojitelj in nama razkazal šolo in druge prostore. Podobno kot pri nas gre za združenje več izobraževalnih inštitucij. V internatu imajo več sob za učenje, za preživljanje prostega časa, dve kuhinji, fitnes in še nekaj drugih prostorov.

Zvečer sva šli na sprehod do centra mesta, kjer sva bili presenečeni nad velikim številom ljudi. Izvedeli sva, da gre za vsakoletni festival “Aufsteirern festival”, kjer se domačini oblečejo v narodne noše in praznujejo ter proslavljajo s svojo glasbo, plesom in vsem, kar je značilno za Štajersko.

Prvi konec tedna smo imeli domovski vikend, kjer sva se spoznali z drugimi dijaki, ki večinoma obiskujejo druge šole v bližini. V soboto so bile na izbiro različne delavnice, v nedeljo pa smo se z vlakom odpeljali v terme. Prosti čas sva izkoristili še za obisk muzejev in spoznavanje mesta.

Ob torkih imamo po večerji sestanek z vzgojiteljem, sicer pa nimamo nobenih dejavnosti. Zato čas izkoristiva za druženje. V Avstriji imajo navado, da ob sredah hodijo ven. Namesto Mittwoch (sreda), poimenujejo dan Schnittwoch, kar pomeni, da teden “razpolovijo”.

Ker se šolski sistem nekoliko razlikuje od našega, obiskujeva osmi razred, z leto mlajšimi učenci, ki pa jih prav tako letos čaka matura. Poudarek dajejo predvsem na dialog in govor na splošno, zato njihove ure potekajo bolj sproščeno in vključujejo vse učence (tudi zato, ker so razredi manjši). Odnosi z učitelji so manj hierarhični. Pri zgodovini in geografiji pa se lahko odločiš med predavanjem v nemškem ali angleškem jeziku. Za razliko od nas imajo tudi v zadnjem letniku še zmeraj vse predmete, saj se za maturitetne predmete odločajo kasneje.

Lana Groznik, 4. b, in Ana Katarina Tušar, 4. d

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content