Izmenjava z Belgijo

Meseca oktobra je na Škofijski klasični gimnaziji potekala enotedenska izmenjava z Belgijo. Belgijci so imeli čast, da so prišli v Slovenijo, in bili z naše strani prav lepo pogoščeni.

Vsak izmed izbranih dijakov je dobil svojega belgijskega gosta, in sicer fant fanta, punca punco. Nestrpno smo pričakovali njihov prihod v soboto zvečer v Ljubljani na letališču Jožeta Pučnika. Vsak gostitelj je izbranega gosta odpeljal k sebi domov. Eni so jih odpeljali na Gorenjsko, drugi na Dolenjsko, tretji Štajersko, četrti Notranjsko, tako da je vsak izmed njih imel prijetno možnost ogleda ene slovenskih pokrajin. Domovci so za njih poskrbeli do nedelje zvečer in jih nato odpeljali v dom, kjer so jim preskrbeli udobne proste postelje v sobah in omogočili prijetno bivanje v dijaškem domu. Ostali dijaki so jih po pouku vsakič odpeljali k sebi domov.

V ponedeljek smo imeli spoznavni dan, predstavitev Slovenije, sami pa so imeli s profesorjem Pucem tečaj slovenščine. Popoldne je sledil ogled Ljubljane, Prešernovega trga in vseh ostalih znamenitosti. V torek smo odšli na ekskurzijo po Sloveniji, in sicer na Dolenjsko. Skupaj smo si ogledali podjetje Krka in hidroelektrarno Brežice. V sredo smo se ponovno skupaj odpravili k pouku, imeli smo dve uri poskusov s profesorico Brajkovič in prav tako dve uri aktivnega športa. Četrtkovo popoldne je bilo za goste prepleteno s poskusi iz kemije in fizike, v popoldanskem času pa smo si ogledali Hišo iluzij in Ljubljanski grad. V petek so Belgijci sami odšli na Primorsko in s tem izletom zaključili skupni ogled Slovenije. V soboto smo se gostitelji še malo podružili s svojimi gosti in jih v poznem popoldnevu pospremili nazaj na letališče. Bila je neverjetna, nova izkušnja, ki bo za vedno ostala v naših spominih.

Ema Razingar in Ema Govednik Lesjak

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content