Izmenjava z Gimnazijo St. Vincent v Senlisu

Med 22. 9. in 4. 10. se je 22 naših dijakov udeležilo izmenjave z Gimnazijo St. Vincent v Senlisu (v bližini Pariza).

Četrtek, 29. 9.:

Skupaj z 21 drugimi dijaki Škofijske klasične gimnazije in profesoricami smo se najprej odpravili do Benetk, kjer smo pričakali letalo, s katerim smo nato odleteli v Pariz. Pristali smo na letališču Charles de Gaulle, od tam pa smo odšli vsak s svojim gostiteljem k družinam. Senlis je na srečo zelo blizu Pariza, zato smo se, utrujeni od poti, kmalu lahko namestili vsak v svojem domu.


Petek, 30. 9.:

pariz1

Takoj zjutraj nas je čakal sprejem v gimnaziji St. Vincent, nato pa smo se razdelili v skupine in odšli na delavnice. Izbire je bilo veliko – obisk sirarne ali muzeja, ogled razstave modernega umetnika ali zgodovinsko pomembnih stavb v Senlisu. Za kosilo smo dobili sendvič, jabolko in čips, potem pa smo si vsi Slovenci skupaj ogledali antično mesto Senlis: ostanke amfiteatra in obzidja s stolpi ter obiskali zgodovinski muzej. Nato so nas na šoli že čakali Francozi, ki so med tem imeli pouk. Skupaj smo se udeležili krožka po izbiri, na voljo pa so bili: pevski ali dramski. Popoldne smo odšli nazaj domov, na večerjo pri družinah in se pripravili na vikend, ki je bil pred nami.

Sobota in nedelja 1. in 2. 10.:

Vikend smo preživeli z družinami. Veliko nas je obiskalo Pariz ali kakšne druge lokalne znamenitosti. Blizu Senlisa stoji prelep grad Chantilly, kjer so v nedeljo potekle konjske dirke za veliko nagrado slavoloka zmage, ene  najbolj obiskanih na svetu. Nekateri smo si jo ogledali in od blizu doživeli francosko bogato in višjo družbo. Ker je bilo vreme lepo, je bil vikend tudi priložnost za sprehode in pohajkovanje po bližnjih gozdovih.


Ponedeljek, 3. 10.:

Vstali smo zelo zgodaj in namesto s poukom pričeli z delavnicami. Namen je bil ustvariti kratke skeče, ki bi jih kasneje uprizorili. Razdelili smo se v skupine in dobili teme. Včasih je bilo res zabavno videti naše težave pri sporazumevanju in kulturne razlike med nami. A kljub temu smo do konca dne skeče dokončali, vmes pa smo si ogledali še Senlis kot mesto številnih filmskih prizorov. Med drugim so v mestu snemali film Kraljica Margot. Domov smo prišli pozno in hitro, zelo utrujeni, zaspali.


Torek, 4. 10.:

Po prihodu v gimnazijo smo imeli dvakrat predstavitev našega srečanja za tamkajšnje dijake. Andrej Gyeryek je povedal nekaj o Sloveniji, Marcel Mauhar pa je njihovo znanje preveril s kratkim kvizom. Odigrali smo tudi skeče na temo francosko – slovenskih kulturnih raznolikosti, ki smo jih sestavili prejšnjega dne. Ob dvanajstih nas je že čakal avtobus, ki je bil namenjen proti letališču. Poslovili smo se od naših gostiteljev, nato pa se odpeljali na pariški CGD, od koder smo v Benetke odleteli polni novih izkušenj in prijateljstev. Vožnjo domov v Ljubljano pa so nam zaznamovale priprave na prihodnji dan, ko smo spet začeli s poukom na Škofijski klasični gimnaziji.

pariz2

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content