Izmenjava z japonskimi dijaki

Od 17. do 21. novembra smo na naši šoli prvič gostili izmenjavo z japonsko šolo Kanto Daiichi. Obiskalo nas je devet dijakinj, njihova profesorica Yuka ter podravnatelj Tadashi Takizawa. Dijaki ŠKG smo si že prej dopisovali vsak s ‘svojo’ Japonko, vendar smo bili pred njihovim prihodom vseeno kar malo živčni: kako se bomo ujeli? Ali so Japonke zelo utrujene? Kako dobro govorijo angleško? Ali bomo sploh prepoznali svoj ‘par’?

Končno je z letališča prispel šolski kombi, po nekaj malega zmede smo prepoznali vsak svojo japonsko prijateljico in izmenjava se je čisto zares začela! Vsak dan je bilo boljše. In vsak dan je bilo zabavneje. Japonke so postajale bolj in bolj sproščene, hitro so se navadile našega življenjskega sloga, časovne razlike in komunikacije v angleščini.

In kaj vse smo počeli? Marsikaj! V petek dopoldne smo jim na ŠKG predstavili Slovenijo, nato pa smo se jo odpravili raziskovat ‘v živo’. Skupaj smo si ogledali Ljubljano, Bled, Piran in Škocjanske jame. Med vikendom so Japonke lahko zares začutile naš način življenja, obiskali pa smo tudi veliko različnih znamenitosti v bližini naših domov. Seveda ni manjkalo tudi slovenske hrane – na Primorskem smo uživali ob degustaciji pristnega kraškega pršuta, na Bledu ob blejski kremšniti, doma pa ob potici in nedeljskem kosilu. Posneli smo na stotine fotografij – prav toliko, kot se za mit o japonskih turistih tudi spodobi. Že prvi večer smo bili povabljeni na večerjo v rezidenci japonskega veleposlanika, kjer so nas vse navdušili s svojo prijaznostjo, profesionalnostjo in odlično hrano. Skratka, imeli smo se čudovito.

Japonkam je bil najbolj všeč ‘Lake Bled’. Očarane so bile tudi nad cerkvami in večjimi domačimi živalmi, ki so pri nas nekaj vsakdanjega, one pa so se z obojim srečale prvič. Jaz osebno si bom najbolj zapomnila njihov navdušen pogled in vzklik ‘sugoi!’ (‘Zakon!’ po japonsko), ko so naletele na kaj še posebej izjemnega – in to se je zgodilo velikokrat.

Izmenjava nam bo z vedno ostala v lepem spominu. Zdaj pa že odštevamo do 28. januarja, ko jim vrnemo obisk v Tokiu!

Ana Šubic

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content