Izmenjavi v Avstriji in Sloveniji

Med 17. in 24. oktobrom se je 11 dijakov naše gimnazije udeležilo mednarodne izmenjave v okviru Erasmus+ projekta AFIRME. V projektu sodelujeta še šoli iz Modice v Italiji in iz Gradca v Avstriji. Izmenjavo je 4 dni gostila šola v Gradcu, 3 dni pa nato še naša šola.

Glavna tema projekta je aktivno državljanstvo. V Avstriji smo dali poseben poudarek vprašanjem v povezavi s trajnostnim razvojem, v Sloveniji pa smo se posvetili področju podjetništva. V programu pa smo imeli tudi dva izleta. V Avstriji smo obiskali prelepo srednjeveško utrdbo Riegersburg, v Sloveniji pa smo se odpravili v Rateče in se povzpeli na tromejo med sodelujočimi državami.
Med izmenjavo v Gradcu smo v dopoldnevih najprej lahko prisluhnili predavanjem gostov o okoljski politiki v Gradcu, ravnanju s hrano in nazadnje še o ločevanju odpadkov. Nato so sledile ustvarjalne delavnice. Dve skupini sta ustvarjali skupno kosilo, ena se je posvečala umetniškim stvaritvam, druga je izdelala naravno milo, tretja je opravila socialni eksperiment, četrta pa je izdelovala nove stvari z recikliranjem starih. Na delavnici v petek popoldne, ko smo bili že v Sloveniji, pa smo se v Velenju na tamkajšnjem podjetniškem inkubatorju ukvarjali z inovativnimi pristopi pri razvoju določenih izdelkov.
Dijaki so imeli med izmenjavo veliko časa tudi za medsebojno druženje. Tega so po dolgem času, ko ni bilo izmenjav ali ekskurzij, tudi zelo potrebovali. Zato so bili nad enotedensko izkušnjo zelo navdušeni. Prav posebej pa so se dijaki izkazali tudi z vodenjem in organizacijo delavnic in ogleda mesta. S tem so zelo praktično uresničevali načela aktivnega državljanstva.
Projekt bo potekal še celotno šolsko leto in vsi skupaj si želimo, da bi ga nadgradili s še eno izmenjavo, ki bo potekala na partnerski šoli v Modici na Siciliji.
Tadej Rifel

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content