Kemijsko biološka izmenjava v Belgiji

Naši dijaki so se odpravili na obisk k belgijskim vrstnikom.

V ponedeljek, 15. oktobra 2018, je enajst dijakov skupaj s profesoricama pristalo na bruseljskih tleh. Od tam smo se po dobri uri vožnje pripeljali pred gostiteljsko šolo in se kmalu zatem zleknili v postelje naših belgijskih prijateljev. Naslednji dan smo se namreč že ob 8. uri dobili na lokalni železniški postaji in pričeli z raziskovanjem Belgije. Pot, ki ni bila ravno kratka, je vsak preživel na svoj način (nekateri so poskušali nadoknaditi neprespane ure, spet drugi so se zatopili v igranje taroka ali zavzete pogovore).
Naš prvi postanek je bil antično mesto Brugge z značilno opečnato arhitekturo. Belgijci pravijo, da so že rojeni z opeko v trebuhu, saj jim dom predstavlja eno izmed največjih vrednot. Ogledali smo si trg poleg cerkve, kjer so v starih časih živele samske ženske, sedaj pa je spremenjen v nunski samostan. Kmalu je sledilo odlično kosilo, ki smo ga vsi sestradano pričakovali, zatem pa ogled preostalega dela mesta, ugibanje višine mestnega stolpa in nekaj prostega časa za nakupovanje spominkov.
Z vlakom smo odrinili še nekaj kilometrov severneje, vse do obmorskega mesta Oostende, kjer smo poskusili severno morje, nato pa se z belgijskim vafljem v roki zgubili v pogovoru pod za ta letni čas neverjetno toplim soncem. Sledila je le še vožnja nazaj, ki se je zaradi zamud vlaka nekoliko razvlekla.
Naslednji dan smo se odpravili v šolo in po pozdravu ravnatelja pričeli s CSI raziskavo, katere cilj je bil s pomočjo kemičnega in matematičnega znanja odkriti morilca. Delo je bilo izredno zabavno in hkrati poučno. Sledil je čas kosila, nato pa sem se z gostiteljico odpravila v glasbeno šolo, kjer sem prisostvovala pouku nauka o glasbi, ki je bil precej drugačen in bolj praktičen, kot ga poznamo v Sloveniji. Sledil je bowling, nato pa pokušnja Worstenbroodja, tipične belgijske klobase, zavite v listnato testo, zatem pa avtobusna vožnja domov in pisanje prispevka za šolsko spletno stran. 🙂

Lucija Kovač, 3. a

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content