Majhni koraki do trajnostnih rešitev – Futur€nvironement Erasmus+ v Sloveniji

Pri Erasmus+ projektu Futur€nvironment je bilo od 17. do 21. oktobra na vrsti drugo projektno srečanje za dijake in učitelje (LTTA- Learning Teaching Training Activity). Tokrat smo bili gostitelji Zavod sv. Stanislava. K nam v goste je prišlo 39 dijakov iz petih partnerskih šol iz Belgije, Francije, Nemčije, Severne Makedonije in Škotske ter 15 učiteljev.

Večina dijakov gostov je bivala pri družinah naših dijakov, nekaj pa tudi v Jegličevem dijaškem domu. Namen srečanja je bil izmenjati si dobre prakse pri varstvu in ohranjanju okolja na področju upravljanja z energijo in odpadki, s poudarkom na majhnih korakih, ki jih vsak posameznik lahko doprinese z upoštevanjem 5 R-jev (v angleščini): refuse (zavrni), reduce (zmanjšaj), reuse (ponovno uporabi), rot (pusti, da zgnije), recycle (recikliraj).

Ponedeljek, 17. oktober 2022

Prihodi naših gostov so zaznamovali ponedeljkov dan. Dve skupini sta prispeli že v dopoldanskem času in dopoldan uživali v sončni Ljubljani. S svojimi gostitelji so se vsi, razen škotske skupine, srečali popoldne. Po prvem vznemirjenju so pogovori stekli in gostitelji so svoje goste odpeljali na svoje domove. Pozno zvečer so se nam pridružili še Škoti.

Torek, 18. oktober 2022

Dopoldne smo po uvodnih pozdravu direktorja zavoda mag. Antona Česna, pomočnice ravnatelja ŠKG prof. Lily Scweiger Kotar in koordinatorke projekta prof. Alenke Battelino začeli s predstavitvami šol in njihovih dobrih praks upravljanja z odpadki in energijo. Nato smo v narodno mešanih skupinah imeli spoznavne igre na temo okolja in uporabe odpadnih materialov. Goste smo popeljali po gimnaziji in osnovni šoli ter pojedli kosilo v šolski jedilnici. Popoldne smo se odpravili v Ljubljano, kjer smo imeli voden ogled pomembnih znamenitosti in zelenih točk. Zvečer so se gostje odpeljali na Kurešček, kjer so opazovali zvezde in vpliv svetlobnega onesnaženja.

Sreda, 19. oktober 2022

Dopoldne smo imeli štiri različne delavnice, kjer so naši gostje izdelali origami čebele in panje, sešili vrečke iz odpadnih kosov blaga, naredili naravne barve, pobarvali z njimi svilene rutice in se naučili nekaj novega o svetlobnem onesnaženju. Po kosilu smo se odpeljali v Ljubljano, kjer so gostje obiskali Hišo eksperimentov in na samostojnem ogledu mesta naredili sebek s svojim najljubšim zelenim prostorom v Ljubljani.

Četrtek, 20. oktober 2022

Zadnji dan izmenjave smo se odpravili na izlet v jugozahodni del Slovenije. Obiskali smo regijski park Škocjanske jame. Sprehodili smo se po učni poti ob udornih jamah in si ogledali same mogočne jame, kjer so nam izčrpno predstavili načine, kako ohranjajo in varujejo naravno dediščino. Po ogledu smo imeli kosilo v bližnji gostilni Muha, zaključili z uradno zaključno prireditvijo in zaplesali nekaj tradicionalnih plesov. Med samo izmenjavo smo spletli kar nekaj dobrih prijateljstev.

 

Na srečanju v Zavodu v okviru projekta Futur€nvironment je nastal kratek filmček. Prepoznali boste kakšen znan obraz ?! Uživajte v ustvarjalni mladostni energiji! 

 

Ema Kobav, 4. a

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content