Mednarodni tabor na avstrijskem Koroškem. Živa izkušnja sobivanja v različnosti.

Iniciativa Angola, ki že nekaj let zelo uspešno deluje na avstrijskem Koroškem z misijo pomoči revnejšim državam, je tudi letos organizirala tabor za mlade. Ta je potekal v okviru Erasmus+ izmenjave z naslovom GLocal Action, ki se je posvetila predvsem podrobnejši predstavitvi in razumevanju 17 ciljev trajnostnega razvoja, poznanih tudi pod imenom Agenda 2030. Izmenjave so se udeležili tudi naši dijaki, saj je ŠKG ena izmed partnerskih organizacij v omenjenem projektu.

V skupini iz Slovenije je bilo 6 udeležencev, od tega 2 dijaka in 4 dijakinje. Na izmenjavi jih je spremljala gospa Katarina Zupančič, za en dan pa se jim je na delavnici pridružil tudi profesor Tadej Rifel.
Izmenjava je minila v zelo prijetnem in poučnem vzdušju. Organizatorji so pripravili bogat program z dopoldanskimi delavnicami in večernimi predstavitvami in druženji. Ob popoldnevih pa ni manjkalo časa tudi za druženje in kopanje v bližnjem bajerju. En dan so imeli daljši pohod, vrhunec srečanja pa je bilo gotovo dogajanje v središču Celovca, kjer so javno predstavili svoje ustvarjanje na taboru in mimoidoče pozivali k pravičnejšemu in mirnejšemu sobivanju. Poleg Slovenije so bili udeleženci tabora še iz Hrvaške, Srbije, Romunije, Gruzije, Portugalske in Avstrije. Taka mednarodna zasedba je bila resnična dodana vrednost izmenjave, saj so mladi lahko spoznali in izkusili medsebojno kulturno, zgodovinsko, jezikovno raznolikost in hkrati en teden preživeli v medsebojnem razumevanju in povezanosti. Mladi so bili razdeljeni v manjše skupine, pri čemer so se preizkusili v različnih nalogah in služenjih.
Resnično smo lahko hvaležni organizatorjem za pripravljen tabor, pa tudi za njihov zgled veselja in pokončne drže v družbi. Iniciativo Angola vodi skupina mladih, povečini koroških Slovencev, med njimi pa je tudi naša nekdanja dijakinja Marija Šeme Bonizzi, ki že dalj časa dela in živi v Celovcu.
V nadaljevanju objavljamo kratka dnevna sporočila, ki so jih udeleženci tekom celotne izmenjave pripravljali za šolska socialna omrežja.

 

29. julij: Prispeli vsi veseli na naš cilj, kjer bomo do naslednje sobote.

– Manica, Jon, Rubin, Andy, Maša, Tita in Katarina

30. julij: Imamo se zelo lepo ?

31. julij: Slovenska ekipa je zvesta slovenskim, zdravim navadam in so pobudniki igre v odbojki.
Pri oddajanju svojih podatkov smo se srečali vsi skupaj in se dali na sliko. Dobro nam je tukaj biti.

1. avgust skozi oči dijakov: Danes smo na izmenjavi začeli z intenzivnejšimi delavnicami. Fokusirali smo se na SDG 9. Po kosilu smo se odpravili na kopanje v bližnje jezero, popoldne pa nam je prišel predavat celo nizozemski profesor Andrej Zwitter. Zvečer smo imeli še predstavitev držav, kjer smo doživeli pravo pojedino. Vsi smo zadovoljni in utrujeni.

Tako pa je dan doživela Katarina Zupančič, ki dijake spremlja na izmenjavi:
Vsak dan bolj sem ponosna na našo ekipo.
Samostojni, iznajdljivi, sodelujejo in uživajo.
Znajo biti skupaj in znajo se družiti z ostalimi udeleženci tabora.
Danes smo predstavili nekaj naših tipičnih slovenskih stvari.
Za nami je bogat dan.
Hvaležni za vse, kar smo prejeli.

2. avgust: Danes je prišel naš Tadej Rifel. Pri njem je vedno akcija! Tri delavnice dopoldne (eno je vodil Tadej), popoldne kopanje in sladoled in spet delavnica in prijetna družba. Naša ekipa ima enotno mnenje, da tukaj čas teče zelo počasi. Pa ne zato, ker bi nam bilo dolgčas in nam ne bi bilo lepo. Veliko se nam dogaja. Imamo podaljšane počitnice. Juhej!

3. avgust: Sreda je bila rahlo športno obarvana. Začeli smo z energizerjem in dobrim zajtrkom, potem pa nas je obiskal gost iz Etiopije, ki je z nami spregovoril o nekaterih izjemno pomembnih temah (vojna v Etiopiji, posledice globalnega segrevanja, s katerimi se soočajo, stiske njihovih ljudi …). Popoldne smo se odpravili na pohod k slapovom Tscheppaschlucht (Čepa). To je bila izjemna priložnost za sproščen pogovor z ljudmi iz drugih držav. Po napornem dnevu smo se odpravili se na srbske čevape ? Imamo se zelo lepo!

4. avgust: Včeraj smo se odpravili v Celovec, kjer smo z ostalo Erasmus+ ekipo na trgu predstavili 17 SDG-jev (Sustainable Development Goals). Popoldne smo imeli prosti čas, ki je bil izvrstna priložnost za spoznavanje mesta in druženje z novimi prijatelji.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content