Mladi in EU – obisk dogodka »Mladi za mlade o podnebni pravičnosti«

V petek, 13. januarja 2023, smo se člani krožka Mladi in EU pod vodstvom profesorja Jona Grošlja udeležili okrogle mize Mladi za mlade o podnebni pravičnosti. V Hiši EU so gostje spregovorili o pomenu in nujnosti zelenega prehoda ob upoštevanju podnebne pravičnosti ter o tem, kako ju doseči.

Ker je tema zelo pereča, je o njej vse več govora, tako v družbi kot tudi v politiki. Temu primerno je bil zelo razgiban razpon gostov. Debate so se udeležili Jan Kren, mladi raziskovalec na Inštitutu Jožef Stefan, član društva EN-LITE, Izidor Ostan Ožbolt, podnebni aktivist in član društva Mladi za podnebno pravičnost, Eva Tomič, svetovalka v Uradu predsednice RS za podnebno politiko in človekove pravice, ter evropski poslanec iz vrst Evropske ljudske stranke Franc Bogovič.
Debata je potekala gladko, podnebni aktivist Ožbolt pa je od moderatorke dobil največ vprašanj. Ožbolt je opozoril na to, da ni dovolj le razpravljati, ampak moramo spremeniti naše navade, recimo jesti manj mesa. Pridelava mesa namreč povzroča ogromno ogljičnega odtisa. Bolj drzno si je treba prizadevati tudi za prehod na obnovljive vire energije, ne le s kozmetičnimi popravki in zakoni. Veliko časa je bil mikrofon v rokah Eve Tomič, ki je govorila o Konferenci Združenih narodov o klimatskih spremembah, ki se je je udeležila v prejšnjem letu v Egiptu.

Zelo konkretni so bili odgovori evropskega poslanca Franca Bogoviča. Menil je, da za podnebno pravičnosti ni nujno, da »vsi postanemo vegani«, si je pa treba prizadevati za bolj ambiciozne politike. Tudi v Nemčiji, ki na primer veliko stavi na obnovljive vire energije, je izpust CO2 na prebivalca še vedno več kot trikrat višji kot v Sloveniji, saj je v porabi še preveč fosilnih virov, tudi premoga. Pozna se, da se je Nemčija večinoma odpovedala jedrski energiji. Bogovič je izpostavil pomen jedrske energije oz. izgradnje drugega bloka Jedrske elektrarne Krško, ki bo proizvedla toliko energije kot 80 slovenskih hidroelektrarn skupaj.

Ker so se stališča in mnenja prisotnih med seboj razlikovala, je razprava pritegnila pozornost poslušalcev. Na koncu dneva so se vsi gostje strinjali, da je nekaj treba spremeniti.

 

Če te zanima celotna razprava, si jo lahko ogledaš na tej povezavi.

 

Eva Mlakar, 3. č

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content