Na šolanju v Franciji (6)

Štiri maturantke so letošnje šolsko leto začele malo drugače. Prva dva meseca šolskega leta preživljajo v Saumurju, kjer obiskujejo pouk v francoski gimnaziji. Kaj se jim dogaja in kakšno življenje živijo, lahko preberete v tem in naslednjih prispevkih. Tokrat so spregovorile o vikendu kulturne in naravne dediščine in o francoski hrani.

VIKEND KULTURNE IN NARAVNE DEDIŠČINE

Sredi septembra smo se z družino gostiteljico odpravili na dva izleta in izkoristili čudovito vreme in vikend Kulturne in naravne dediščine, ko je obiskovalcem omogočen ogled vsega zastonj, za spodbujanje francoske kulture. V soboto po kosilu smo se z avtom odpeljali v bližnje srednjeveško mestece Chinon, kjer smo si najprej ogledali mogočno trdnjavo, z razgledom nad celotnim mestom. Na srečo smo ravno ulovili razstavo srednjeveškega orožja, ki je bila zanimivo predstavljena z originali filmskih rekvizitov nekaterih najbolj znanih filmov, kot so Gospodar prstanov, Hobit, Narnija, in serije Igra prestolov. Povzpeli smo se na razgledni stolp in uživali zaslužen razgled, prehoditi je bilo namreč treba ogromno stopnic. V centru mesta smo raziskovali stare ulice, s pridihom srednjeveške glasbe, ki so jo igrali na vsakem koraku. Ustavili smo se tudi na krajši degustaciji znanega chinonskega vina.

V nedeljo smo se na kosilo odpravili v zanimivo restavracijo v mestecu Turquant. Mesto je namreč znano po hišah, ki so zidane v skalo oziroma hrib. Za to so največkrat uporabili že obstoječe manjše jame in takšna je bila tudi naša restavracija. Ambient je bil jamski, s poslikavami na steni in z odlično francosko hrano. Siti in zadovoljni smo se odpravili raziskovat hiše in manjše trgovinice z ročno izdelanim nakitom in unikatnim interierjem.

ŠE NEKAJ BESED O FRANCOSKI HRANI

Ko pravijo, da v Franciji pojejo veliko sira, ne lažejo. Sirarne so na vsakem koraku z neskončnimi vrstami različnih sirov za vsak okus. Vendar imajo poleg sira tudi ogromno drugih specialitet, ki sem jih imela priložnost poskusiti tekom izmenjave – in nedvomno se okušanje francoske hrane še ne bliža koncu. Gostujoča družina se neizmerno trudi, da doživim polno francosko izkušnjo, in vsakič pripravi predjed, glavno jed, ki ji vedno sledi pladenj sira, nato izbor sladice in na koncu, če zmoreš, še sadje. Kot predjed me je najbolj navdušil francoski namaz – rillettes, ki se pripravlja iz mesa ali rib. Nepozaben je bil francoski quiche, slana pita, ki je sestavljena iz finega krhkega maslenega testa in polnjena s slano jajčno smetanasto kremo, sirom in različnimi dodatki zelenjave in mesa ali morskih sadežev. Seveda so že prvi dan postregli francoski ratatouille, zelenjavni ragu iz bučk, jajčevca, paprike in paradižnikov. Za sladico smo si privoščili tortice bourgeilske slaščičarne, kjer sem poskusila tarte tatin – pito s karameliziranimi jabolki.

Luciana Lazarević, 4. b

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content