Naši dijaki zmagali na 2. JA inovacijskem kampu 2020

Ekipa dijakov v sestavi Amber Bervar, Rok Peterka, Marko Praček in Žiga Škerbec (vsi iz 3. č) je zmagovalka izziva na inovacijskem kampu, ki je 20. in 21. novembra 2020 potekal prek spleta!

Kamp je organiziral Zavod za spodbujanje podjetnosti mladih JA Slovenija in se ga je udeležilo 18 ekip.

Dijaki so se ukvarjali z izzivom, kako se soočiti z uporabo (ali neuporabo) in recikliranjem tako imenovanih elementov redkih zemelj, ki se uporabljajo kot materiali za magnete. Izziv je zastavilo podjetje Domel iz Železnikov, ki magnete potrebuje pri izdelavi elektromotorjev.

Rešitev, ki so jo dijaki ponudili kot odgovor na izziv, vključuje kopanje redkih kovin na dnu oceana, v prihodnje pa prehod k izdelavi indukcijskih elektromotorjev, ki za svoje delovanje ne potrebujejo magnetov. Svojo rešitev so poimenovali 100 % grønn (norveško zeleno).

Dijaki so si za zmago prislužili praktične nagrade in udeležbo na delavnici Mateja Praprotnika z Vala 202 z naslovom Digital Storytelling.

Poleg vseh drugih presežkov so se dijaki (po mnenju žirije predvsem z inovativnostjo in rešitvijo izven okvirov) izkazali z medsebojno povezanostjo, humorjem, vztrajnostjo in veliko željo po uspehu.

Z nasveti je ekipi pomagal tudi prof. fizike mag. Tine Golež. Dijaki so namreč povezali izziv s snovjo o elektriki pri pouku fizike.

Tadej Rifel, mentor

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content