Ne samo učenje

V februarju 2021 smo na Škofijski klasični gimnaziji za dijake 2. letnikov izvajali delavnice Ne samo učenje.

Na delavnici z naslovom: ”Ne samo učenje”, ki je potekala dve šolski uri, smo se naučili nekaj vaj, kako se soočati s stresom in kako na svet gledati z lepšega, bolj pozitivnega vidika. Na delavnici si je vsak od dijakov v razredu na svoj list papirja narisal drevo ter “nanj obesil” vse svoje skrbi. Nato pa sta nas vodji delavnice ga. Nataša Hanuna in ga. Maja Turšič spodbudili, da smo na vsako zapisano skrb pogledali z drugega zornega kota ter videli, ali imamo nanjo sploh kaj vpliva in če lahko storimo kaj, da bi pripomogli k temu, da se naša skrb ne bi uresničila. Tako je potem vsak zase in za svoje skrbi iskal najboljše rešitve. Po koncu vaje smo s sošolci ugotovili, da je veliko naših skrbi povsem nepotrebnih, saj so stvari, ki nas skrbijo, hitro in lahko rešljive ali pa nanje sploh nimamo vpliva.

Po krajšem odmoru pa smo delali še vaje za sproščanje brain gym in vajo, s katero v sebi lahko obudimo veselje, ki smo ga občutili ob nekem dogodku v našem življenju, ki nas je zares osrečil. Čisto na koncu delavnice pa je vsak sestavil še svoj virtualni peskovnik, v katerega je postavil, karkoli se mu je zdelo v tistem trenutku pomembno. To so lahko predmeti, ki jih povezujemo z določenimi čustvi, dogodki … Zelo zanimivo se mi je zdelo, ko smo si po manjših skupinah s sošolci pokazali svoje peskovnike. Zanimivo mi je bilo, kako so bili ti različni in kako si v vsakem peskovniku res lahko videl košček te osebe.

Zdi se mi, da smo se na delavnici naučili nekaj res zelo uporabnih vaj, ki ti dajo povsem drugačen pogled na življenje in na vse svoje skrbi. Vaje so uporabne še posebno v teh časih, ko se vsi tako zaradi šole in testov kot zaradi drugih stvari soočamo z res veliko stresa in skrbmi. Tako se bomo z naučenimi vajami znali sprostiti ter pogledati na vse te težave z drugega zornega kota, tako da bomo videli, da naše težave in skrbi sploh niso tako velike in pomembne, kot se nam zdi, ter da jih je veliko zelo lahko rešljivih.

Jerca Prosenc, 2. b

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content