Nov Erasmus+ projekt in natečaj za njegov logotip

Razveselili smo se novice, da je bil odobren Erasmus+ projekt z naslovom “Small Countries Strong Cultures”, ki ga bomo v prihodnjih 24 mesecih izvedli skupaj z Wellington School iz Ayra na Škotskem in Sint-Jozefsinstituut-College iz Geraardsbergna v Belgiji.

Novi Erasmus+ projekt bo povezal tri manjše evropske narode in dežele, ki so skozi zgodovino pripadale velikim imperijem, pri tem pa ponosno ohranjale svoj jezik in kulturo. Danes vsaka na svoj način sooblikujemo evropsko skupnost.

Ključni poudarki projekta so kulturna dediščina, politični sistemi in krepljenje narodne identitete znotraj evropskega okvirja. Naše delo se bo vrtelo okoli vprašanja Kdo smo?, hkrati pa si bomo prizadevali dijake spodbuditi tudi k razmišljanju o vprašanju Kaj nas povezuje z drugimi? Obračali se bomo v preteklost in spoznavali vodnjake antičnih kultur, iz katerih se naše kulture napajajo, obenem pa bomo usmerjeni tudi v prihodnost, ki bi jo radi kot skupnost živeli in sooblikovali. Naš cilj je (z)graditi skupno evropsko prihodnost, v kateri bi dejavno sobivali vsi narodi, zato moramo dobro spoznati sebe, svoje okolje in svojo kulturo, nato pa se odpreti navzven, iskati stične točke z drugimi in ostajati odprti za različnost. V času vedno glasnejših in močnejših nacionalističnih teženj bi mladim radi pokazali, da so lahko zvesti svoji lokalni skupnosti in državi, hkrati pa se aktivno vključujejo in pomembno sooblikujejo tudi našo širšo evropsko skupnost. Projekt je zasnovan tako, da mlade spodbuja k presoji vrednot, kot jih živimo danes, k oblikovanju lastnega mnenja in k izražanju mnenj v spoštljivem in konstruktivnem duhu.

Še povabilo vsem dijakinjam in dijakom:

Projekt bomo zagnali z natečajem: vabimo vas k sodelovanju na natečaju za logotip projekta. Preizkusite se v oblikovanju logotipa, ki bo predstavljal sodelujoče šole in naša prizadevanja, povezana v projektu Small Countries Strong Cultures. Več informacij najdete na naši angleški spletni strani.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content