Ob zaključku Erasmus+ projekta Eurostronomia

Avgusta 2020 smo zaključili Erasmus+ projekt Eurostronomia. Projekt se je začel septembra 2017 in je trajal 3 leta. Prijavitelj projekta je bila šola Wellington iz mesteca Ayr na Škotskem, poleg omenjene šole in naše gimnazije pa je v projektu sodelovalo še šest partnerskih šol: Mallinckrodt-Gymnasium iz Dortmunda, Institut Saint Dominique iz Mortefontaina, Colegiul National “Constantin Cantacuzino” iz Targovista, Sredno obshtoobrazovatelno uchilishte Emilyan Stanev iz Velikega Tarnova, SUGS Georgi Dimitrov iz Skopja in Escola Secundaria Henrique Medina iz Esposende.

Glavna rdeča nit projekta je bila astronomija. Razvijali smo znanja in veščine na področju naravoslovnih znanosti in matematike preko astronomije. Urili smo tudi sposobnost znanstvenega opazovanja, raziskovanja in obdelovanja podatkov. S tem smo se odzvali na pobudo evropskih vzgojno-izobraževalnih krogov, ki spodbujajo razvoj v tej smeri po objavi rezultatov PISA l. 2015. Organizirane aktivnosti so učence in dijake izpostavile eksperimentalnemu poučevanju, ki so ga pri rednem delu deležni v manjši meri. Tako jim je bilo omogočeno drugačno učenje, ki je bolj naravnano na njihove potrebe. Sodelujoči v projektu smo izpopolnjevali svoje veščine na področju uporabe IT pri izdelavi izobraževalnih filmov in videov, napredovali smo v jezikovni in pisni spretnosti, s tem ko smo pisali poročila, pridobili pa smo tudi na samozavesti preko predstavitev za svoje vrstnike. S tem ko smo delovali v mednarodnem okolju, smo izpopolnjevali svoje znanje tujih jezikov, ki se jih učimo v šoli, pa tudi spoznavali jezike, ki so nam manj blizu, npr. romunski, bolgarski in makedonski jezik.

Konkretna rezultata projekta, poleg izpeljanih mednarodnih projektnih srečanj, sta slovarček astronomskih pojmov v osmih jezikih in vodnik s koristnimi nasveti za bodoče erazmovce.

Več o rezultatih, dejavnostih in učinkih si lahko preberete na šolski spletni strani, na spletni strani projekta ali pa na eTwinningu.

http://schule.mallinckrodt-gymnasium.de/erasmus+/eurostronomia/index.html

https://live.etwinning.net/projects/project/150991

Tri leta so prehitro minila. V priponkah si lahko ogledate utrinke vseh naših dejavnosti, ki bodo pustile neizbrisen pečat v vseh udeležencih, v njihovih družinah, na šoli in tudi v širši skupnosti.

Eurostronomia report Slovenia year 2017-18

Eurostronomia report Slovenia year 2018-19

Eurostronomia report Slovenia year 2019-20

 

Alenka Battelino, koordinatorica projekta

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content