Obisk šole Wellington v Ayru na Škotskem

Ravnatelj Škofijske klasične gimnazije Simon Feštanj je od 4. do 7. oktobra skupaj s profesoricama Alenko Battelino in Lily Schweiger Kotar obiskal šolo Wellington v Ayru.

Zelo prijazno so nas sprejeli vsi, še posebej ravnatelj Simon Johnson in mednarodna koordinatorka Susan Coontz. V teh dneh smo bolje spoznali škotski izobraževalni sistem in tudi posebnosti programa šole Wellington. To je edina zasebna šola v okolišu Ayrshire, ki nudi izvrstno izobrazbo mladim od tretjega do osemnajstega leta – od vrtca preko osnovne do srednje šole. Skupaj se v njej šola okoli 600 mladih. Šola nudi odlično spodbudo za učenje, saj majhni razredi, motivirani učenci in učitelji, širok nabor predmetov in možnosti za obšolske dejavnosti prispevajo k dobrim rezultatom tako na akademskem področju kot tudi k uspešnosti v življenju na splošno.

Ena zanimivejših stvari na obisku je bilo opazovanje pouka. Zelo nazorni in poučni so bili še posebej poskusi pri fiziki, ki so bili izvajani zunaj. Nesporen vrhunec obiska je bil ogled muzikla Les Miserables, ki so ga pripravili dijaki stari med dvanajst in sedemnajst let, in je bil nadvse osupljiv kolaž petja, igranja in scene. Bil je čudovit večer in lepo je bilo videti vse te mlade talente. Bravo!

Šoli sta preko izmenjav povezani že deset let in prepričani smo, da bo tako še naprej. Že v aprilu 2018 bo prva možnost za srečanje okoli 40 dijakov iz osmih držav v Zavodu sv. Stanislava v okviru Erasmus+ projekta z naslovom Eurostronomia. Med njimi bodo tudi dijaki šole Wellington.

Če na koncu omenimo še pregovorno škotsko vreme – namesto dežja, oblakov in vetra, nas je v oblici razveseljevalo sonce.

Lily Schweiger Kotar

Save

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content