Vabilo k ogledu oddaje o urbani slovenščini

V sredo, 3. februarja 2021, je bila na TV Slovenija v dokumentarno-izobraževalni seriji Kdo se boji slovenščine predvajana oddaja Urbana slovenščina, ki govori o knjižni slovenščini v rap glasbi. Del oddaje je bil posnet tudi na naši šoli, saj se je o tej temi z raperjem Nipkejem in Bojanom Cvjetičaninom pogovarjala naša profesorica Mateja Gomboc.

V Napovedniku so o oddaji zapisali:

Urbana slovenščina
Četudi gre za pogovorno slovenščino, je eden najmočnejših dejavnikov za ohranjanje slovenskega jezika med mladimi gotovo hip hop.
“Leta 2210 nobedn ne bo več govoru slovensk, leta 2210 nobedn nebo razumeu teh besed …” tako poje Nipke v skladbi 2210 iz albuma Buden, ki je v produkciji Dravle records združil trenutno najbolj vroče glasbenike med mladimi (Nipke, Joker Out, Matter, zalagasper, Ezra, Trkaj …). S privoljenjem mojstra Mojmirja Sepeta je v skladbi uporabljen tudi del refrena zimzelene popevke Brez besed, s katero se je v izvedbi Berte Ambrož na Evroviziji leta 1966 prvič slišal slovenski jezik.
Dokumentarec ponuja simpatično in živo medgeneracijsko ter multižanrsko sinergijo. Sporočilo, ki ga nosi, pa se zrcali v izjavi producenta Damjana Joviča (Dravle records): “Slovenščina je stanje uma!”

Vabljeni k ogledu!

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content