Zmagovalca natečaja preDRAMI se in poHAIKUJ Mestne knjižnice Ljubljana

Mestna knjižnica Ljubljana je v želji po čim širšem literarnem ustvarjanju v letošnjem šolskem letu razpisala literarne natečaje na temo proze, poezije in dramatike pod skupnim imenom Oddaj na natečaj v MKL. Gre za projekt spodbujanja ustvarjalnega pisanja in izražanja v slovenskem jeziku, in sicer mladih avtorjev med 15. in 25. letom starosti. Projekt, ki združuje natečaj kratke zgodbe, haiku poezije s fotografijo ter dramskega pisanja, deluje kot možnost za uveljavljanje mladih avtorjev, saj ponuja priložnost za izražanje kreativnosti in literarno ustvarjanje.

V ponedeljek, 23. aprila 2018, so razglasili prve tri najboljše prispevke natečajev metaFORA, poHAIKUJ in preDRAMI se ter podelili nagrade – kar dva zmagovalca sta naša dijaka:

Job Fridl Jarc iz 3. č je zmagal z dramskim besedilom Variacija na Pohujšanje – Geslo – Ljubim roko ,

Peter Berkopec iz 4. e pa s haikujem Dosežem goro.

Komisija je v svoji utemeljitvi za zmagovalno delo na natečaju preDrami se Joba Fridla Jarca zapisala:

Variacije na pohujšanje vzamejo Cankarjevo Pohujšanje v dolini šentflorjanski za inspiracijo na vsebinskem in žanrskem nivoju. V smelo izpisani in kompleksno zastavljeni farsi beremo aktualizirano zgodbo o skorumpiranosti politike, pa tudi kulture. Slednji je skozi lik Pisatelja podeljena velika, celo rušilna in revolucionarna moč, a je na koncu tudi ta podrejena kapitalu. Avtor skozi duhovite dialoge razgrinja široko paletno družbenih problemov današnjosti; od seksizma, klientelizma, podkupovanja in netransparentnih javnih financ, do vprašanja (kritičnega) posameznika znotraj kapitalističnega sistema, ki se sklene z grenko-sladko mislijo: »Svoboda je izbrati svojo pot, četudi prek Klanca.«

Z omenjenim dramskim tekstom in predstavo v celoti je 3. č razred letos zmagal tudi na dramskem festivalu, ki ga vsako leto organiziramo Škofijska klasična gimnazija.

Zmagovalni haiku Petra Berkopca pa je komisija utemeljila z besedami:

Človek je po svoji naravi socialno oziroma družbeno in družabno bitje. O tem je pred več kot dvema tisočletjema govoril že filozof Aristotel. Ne samo, da smo ljudje družbena (socialna) bitja, temveč smo po svoji naravi altruistični, empatični in želimo sodelovati z drugimi. Še več, potreba po družbeni pripadnosti je človekova najosnovnejša potreba. Človeški možgani naj bi bili ustvarjeni za skupno bivanje; sebičnost in individualnost nista človekovi naravni lastnosti, pač pa so to povezanost, sodelovanje, skrb za drugega in empatija. Pričujoči haiku v kombinaciji s fotografijo govori prav o tem spoznanju. Le kaj bi planinec sam z goro, z doseženim ciljem (vrhom) in radostjo ob taki preizkušnji, z lepim razgledom v daljavo (pa tudi z utrujenostjo po fizičnem naporu), če le-tega ne bi mogel deliti z nikomer? V planinskem svetu je tako tovarištvo/prijateljstvo še bolj izrazito (tudi pozdravljanje, izmenjava/delitev hrane in pijače).

Iskrene čestitke zmagovalcema! Več o natečaju pa na spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana.

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content