Okrogla miza o kulturni vojni

Škofijska strela, dijaški družbeno-politični krožek, je že četrtič letos napolnila knjižnico dr. Antona Breznika z vedoželjnimi dijaki in profesorji, ki so srkali vse, kar so povedali povabljeni gostje. V sredo, 14. februarja 2024, je potekal pogovor na temo kulturnega marksizma, katerega delovanje se jasno kaže v slovenskem političnem prostoru.

Kot izhodišče za pogovor je služila knjiga Forum San Paulo in kulturna vojna venezuelskega politika, analitika in pisatelja Alejandra Pena Escluse, ki se že skoraj 30 let bori proti kulturnemu marksizmu. Knjiga je bila v slovenščini izdana leta 2023 pri založbi Nova obzorja.

V ta namen smo k pogovoru povabili g. Janeza Janšo, avtorja spremne besede omenjeni knjigi, in prof. Andreja Finka, poznavalca latinske Amerike in mednarodnih odnosov. Gosta sta dijakom razumljivo predstavila omenjeno tematiko in njeno aktualnost tako v Sloveniji kot tudi Evropi. Pogovor sem vodila maturantka Meta Sedminek.

Kulturni marksizem je aktualna, a še nekoliko nepoznana tematika. S tem namenom sta nam gosta najprej razložila pojme, da bi dijaki lahko lažje sledili nadaljevanju pogovora. Predstavila sta nastanek in delovanje omenjene ideologije na primeru Latinske Amerike in aktualizacijo v slovenskem političnem prostoru.

Voden del smo sklenili z vprašanjem, kako se zaščititi pred vplivom kulturnega marksizma. G. Janša nas je spodbudil k branju omenjene knjige, da bomo lahko prepoznali delovanje v vsakodnevnem življenju. S tem namenom je vsak dijak, ki je pogumno zastavil vprašanje ob koncu vodenega dela, v dar prejel knjigo. Nekaj smo jih dobili v dar tudi za našo knjižnico.

Prof. Fink je svoje sporočilo mladim podal v pregovoru »Močna riba plava proti toku!« Po njegovih besedah so vrednote tisto, za kar se je resnično vredno boriti, jih zastopati in vztrajati kljub nenaklonjenosti okolice.

Pogovor je bil poučen, izčrpen in v spodbudo za nadaljnje raziskovanje. Prepričana sem, da nam je osvetlil dogajanje in nas opogumil, da tudi sami razmislimo, kaj so naše vrednote, kaj je za nas resnično vredno, saj ko vemo, kdo smo in kaj hočemo, vemo tudi, kam iti. Ali če zaključimo v luči prihajajočih volitev v Evropski parlament – premislimo, koga voliti oz. kaj pričakovati od politikov.

Meta Sedminek, 4. d

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content