Okrogla miza Škofijske strele z okoljsko tematiko

V četrtek, 24. 10., je v knjižnici dr. Antona Breznika dijaški krožek Škofijska strela organiziral prvo letošnjo okroglo mizo z naslovom “Mi ali Zemlja? Podnebne spremembe in ekološka zavest.”

Na njej so sodelovali Barbara Simonič z oddelka za podnebne spremembe na Ministrstvu za okolje in prostor, Tim Gregorčič, alumen ŠKG in predstavnik gibanja Mladi za podnebno pravičnost, Mirko Brnič Jager, član strokovnega sveta stranke Zelenih Slovenije, in Leon Valenčič z Elektroinštituta Milan Vidmar. Med gosti se je razvila zelo zanimiva debata, saj je šlo v večji meri za soočenje dveh zelo različnih pogledov na problematiko podnebnih sprememb. Z vprašanji sta goste usmerjala dijaka Jan Verovšek in Tjaž Črnčec.

Gospod Valenčič je bil uvodoma precej kritičen glede razumevanja osnovnih značilnosti podnebnih sprememb, medtem ko so ostali trije gosti zagovarjali, da gre za najbolj perečo problematiko v današnjem svetu, ki kliče po odločnih ukrepih. Gospa Simonič je bila zelo presenečena, da se še danes najdejo tisti, ki zanikajo, da gre za očiten in velik problem, s katerim se moramo soočiti. Tudi glede ukrepov so bili gostje deloma na različnih bregovih, izpostaviti pa velja mnenje gospoda Brnič Jagra, ki je opozoril, da imamo tudi v Ljubljani nevarnost okoljske katastrofe, in sicer v zvezi z zajetjem pitne vode na območju Kleč. Mnenja so se kresala tudi glede učinkovitosti alternativnih virov energije, kot so npr. tudi sončne elektrarne, so se pa gostje strinjali, da jedrske elektrarne kljub nekaterim zadržkom predstavljajo okolju prijazen vir energije. Tim Gregorčič je izpostavil, da gibanje Mladih za podnebno pravičnost glede tega še nima izoblikovanega mnenja. Vsekakor pa je kot najmlajši udeleženec omizja dokazal, da mlade še kako zanimajo tematike v povezavi z okoljem.

Pogovor se je zaključil z zanimivimi vprašanji iz publike in s pozivom k temu, da lahko prav vsak posameznik nekaj prispeva k bolj pravični in učinkoviti okoljski politiki.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content