Ovidij za praktično uporabo: recital rimske poezije ob svetovnem dnevu poezije

Na 21. marec, svetovni dan poezije, je 2. č razred pod mentorstvom prof. Dragice Fabjan Andritsakos v šolski knjižnici med glavnim odmorom pripravil recital antične poezije.

Verze iz Antične poezije in Ovidijeve Umetnosti ljubezni smo povezali v zgodbo. V njej Ovidij (Aleks Kaapre Rehtijärvi) prek Merkurja (Vesna Bukovnik) prejme sporočilo bogov, ki mu naročijo, da pomaga najstniku (Teo Humar) osvojiti dekle (Taja Mužič). Rimski pesnik ga odvede v antiko, kjer mu s pomočjo antične poezije podeli nekaj nasvetov. Glavnemu liku na koncu vendarle uspe osvojiti dekle, Merkur in Ovidij pa se vrneta nazaj v antiko.

Besedilo je nastalo že pri pouku latinščine, kjer smo recital uprizorili za domače branje. Nad nastopom je bila profesorica zelo navdušena, zato nas je povabila k nastopanju pred širšim občinstvom. Imeli smo približno en teden časa, da svoje nastopanje izpilimo. Vaje smo imeli zjutraj, po pouku in med urami latinščine. Igri smo dodali še nekaj kostumov, ustrezno priredili skript ter sceno prilagodili glede na prostor v knjižnici.

Končno smo bili pripravljeni, da naše delo ponesemo tudi v širše občinstvo. Povabilo k ogledu smo razširili po šoli, tudi med profesorje. Na recital je prišel tudi gimnazijski ravnatelj Simon Feštanj.

Po nastopu smo navzoče vprašali po mnenju. Odzivi so bili pozitivni, mnogim se je recital zdel »hudomušen« in »simpatičen«. Tudi sami smo bili z njim zadovoljni. V zameno za trud pa je vsak od nas v redovalnici pri latinščini dobil veliko bleščečo petico. Po vrh vsega pa smo se pri uri latinščine še malce posladkali.

Mateja Lenček, 2. č

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content