Po dobre prakse in nove ideje za delo v razredu na Finsko

Finski šolski sistem velja za enega najbolj uspešnih na svetu, zato tja prihajajo po navdih in ideje učitelji z vsega sveta. V januarju sta se seminarja Life 2023 udeležili tudi naši profesorici Marjeta Hočevar in Helena Starc Grlj. Spoznavali sta finski šolski sistem, učenje v drugačnem učnem okolju, življenje na meji polarnega kroga in s kolegi z vseh celin izmenjevali izkušnje pri poučevanju.

LIFE 2023 sta se udeležili, ker sta želeli bolj podrobno spoznati značilnosti finskega šolskega sistema, ki je znan po svoji uspešnosti. Največje spoznanje je bilo, da cilj izobraževanja na Finskem ni usmerjen le v pridobivanje znanja (čim več, čim bolj poglobljeno, čim širše …), ampak tudi v osebnostni razvoj učenca (in učitelja), v razvijanje njegovega dobrega počutja in samozavesti, da bi lahko s svojimi močnimi lastnostmi (talenti) lahko prispeval k skupnosti in se tako tudi uresničeval.

To izkušnjo bi priporočali vsem učiteljem, ki so odprti za razvijanje novih pristopov do poučevanja ter za razvijanje samega sebe kot učitelja in kot osebnosti na splošno.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content