Pogovor o evtanaziji

V sredo, 17. aprila 2023, smo se po pouku zbrali v knjižnici Antona Breznika, da bi prisluhnili pogovoru naših gostov na temo evtanazije, prof. dr. Matjaža Zwitterja, dr. med., člana Komisije RS za medicinsko etiko, izr. prof. dr. Urha Grošlja, dr. med., in prof. dr. Boruta  Ošlaja s Filozofske fakultete, pogovor pa je moderirala alumna naše gimnazije Meta Rus, dr. med.

Predavanje je bilo izjemno zanimivo. Naši gostje so razmišljali o tem, kaj je človeško dostojanstvo, kako ga definirati, kakšno mesto zasedajo v naši družbi starejši, bolni ljudje, kako bi samoumevna pravica do evtanazije lahko prelomno vplivala na lestvico družbenih vrednot v celoti, slišali smo za nekaj konkretnih prav pretresljivih primerov evtanazije v tujini. Vsekakor je tema preveč kompleksna, da bi o njej tako preprosto odločali na referendumu, kot se npr. odloča o zaprtju trgovin ob nedeljah. Vrednost družbe se meri v tem, kako zna ravnati s svojim ostarelimi in bolnimi. Na tem vse stoji in vse pade. Pomenske so besede dr. Zwitterja, da v svoji dolgoletni praksi, ko je obravnaval tisoče onkoloških bolnikov, nikoli ni naletel na nekoga, ki bi v resnici hotel umreti. Željo po tem, »da bi umrli«, izrazijo bolni samo zato, ker nočejo in ne zmorejo več trpeti, ne gre pa v resnici za željo po sami smrti. Slovenska medicina je vsekakor zanemarila poglavje paliative skozi desetletja in tu so možnosti še odprte. Vedno več pa že poznamo različnih načinov lajšanja bolečine.

Veliko nam je dalo misliti. Iskreno smo hvaležni gostom ne samo za njihovo izjemno poznavanje te pereče tematike, ki so nam ga podelili, ampak tudi za tako jasen in čist glas razuma, ki ga v naši družbi vedno bolj manjka.

Posnetek pogovora si lahko tudi ogledate.

Ana Bavec, prof. biol.

 

 

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content