Pogovor o Ukrajini z Johnom Burgerjem

V sredo 22. novembra 2023, je v knjižnici dr. Antona Breznika dijaški krožek Škofijska strela organiziral prvi letošnji dogodek, in sicer pogovor z ameriškim novinarjem Johnom Burgerjem, avtorjem knjige Ukrajina pod križem in dopisnikom spletnega portala Aleteia.

Okroglo mizo je z zanimivimi vprašanji vodil dijak četrtega letnika Peter Španovič. Tema okrogle mize je bila njegova pred kratkim v slovenščino prevedena knjiga Ukrajina pod križem. Govori o pogovoru s kijevskim nadškofom Svjatoslavom Ševčukom. Ta si nikoli ni predstavljal, da bo moral svojo Cerkev voditi v vojnem času, nato pa so ga v ta položaj pahnili dogodki po 24. februarju 2022.

John je razložil, kaj ga je navdihnilo pri tem, da je napisal knjigo, kakšne so lekcije ukrajinske Cerkve in kako je Cerkev vedno pod vplivom kulture.

Dotaknil se je tudi aktualnih družbenih tem in komentiral: „We take dignity for granted and focus so much on personal freedom“, kar v prevodu pomeni, da dostojanstvo jemljemo za samoumevno in preveč pozornosti posvečamo osebni svobodi.

Pogovor se je zaključil z nekaj vprašanji iz publike. John Burger je bil zelo hvaležen za povabilo na našo šolo in nam je zaželel veliko uspehov.

Jerneja Švigelj

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content