Poletna šola fizike 2021 – Days of physics 2021

Zelo nas veseli, da smo v zadnjem tednu avgusta lahko izpeljali prvo izmenjavo v okviru Erasmus+ projekta “STEM – Kakovostno osvajanje kompetenc”. Že tradicionalne Poletne šole fizike na Škofijski klasični gimnaziji so se poleg domačinov udeležili dijaki partnerskih šol Prve gimnazije Varaždin ter Prve kragujevačke gimnazije.

Je življenje brez fizike sploh življenje? To je bilo vprašanje, ki nam ga je zastavil prof. Golež pri fiziki eno izmed zadnjih ur v 3. letniku. Seveda smo se dodobra nasmejali. Po koncu ure je profesor dijake, ki smo izbrali maturo iz fizike, vprašal, če bi želeli sodelovati na dnevih fizike, ki bodo od 24. do 28. avgusta. Prijazno nam je razložil, da je to teden, namenjen pridobivanju novih znanj na področju fizike, opravljanja zanimivih poskusov, en dan pa se odpravimo še na izlet. Ker je to zadnji teden avgusta, sem okleval – tako kot moji sošolci, saj veste, šola med počitnicami ni nikoli zaželena … Toda z nekaj dodatne spodbude profesorja smo se na koncu vseeno odločili za sodelovanje.

Na srečo je bila epidemiološka slika taka, da smo teden lahko v celoti izvedli v prisotnosti dijakov iz Hrvaške in Srbije, ki se, skupaj z našo šolo, tedna udeležujejo že vrsto let. Posebne privilegije so si tokrat uspeli izboriti dijaki 2. letnika, ki so se lahko letos, izjemoma, prvič do zdaj udeležili tedna.

Teden smo začeli s polno mero motivacije in marljivosti, četudi nam vreme prvi dan ni bilo preveč naklonjeno. Prve tri dni smo po skupinah opravljali različne meritve, poskuse in račune, ki so podobni tistim, ki pridejo v poštev tudi na maturi, le da smo mi reševali bolj odprte tipe problemov. Dejavnosti so pripravili in vodili Tine Golež in Iztok Kukman z naše šole, Nemanja Momčilović in Vesna Spasojević iz Kragujevca ter Dinko Meštrović in Marko Šafran iz Varaždina. Z njihovo pomočjo in pomočjo ostalih mentorjev – nekdanjih dijakov ŠKG, sedanjih študentov fizike Filipa Suhadolca, Mateja Urbančiča, Jakoba Proška ter učitelja fizike na OŠAŠ Matjaža Jerale – smo lahko udeleženci pokazali vse znanje, ki smo ga do zdaj že osvojili, zraven pa smo odnesli še kaj novega.

Četrti dan, v petek, pa smo se vsi odpravili na težko pričakovano ekskurzijo. Najprej smo si na daleč ogledali Predjamski grad, nato pa smo se odpravili še na izjemno bogat ogled Postojnske jame. Po prihodu iz mrzle jame smo se odpravili na okusno kosilo na toplo Primorsko. Ko smo pojedli, je sledil še najbolj zabaven del izleta – šli smo na obalo! V Piranu je bilo ravno prav vroče, voda ni bila premrzla, mi pa še ne utrujeni, zato smo en za drugim poskakali v vodo in se sprostili v slovenskem morju. Ker brez fizike ne gre, smo s prof. Goležem iz oddaljenega pomola z zanimivo matematično-fizikalno metodo izračunali oddaljenost zvonika od pomola, potrebovali pa smo le stojalo, meter, kos stiropora, ravnilo in nekaj papirja. Seveda je bilo prisotnega tudi nekaj rivalstva, kateri narod bo natančneje izračunal oddaljenost zvonika. Kljub okrnjeni zasedbi smo slovenska/ŠKG ekipa gladko pometli s konkurenco in prepričljivo zmagali.

Za zadnji dan pa nam je ostala še poslastica, delavnica hrvaških profesorjev – 3D modeliranje in tiskanje. Naučili smo se, kako v programu risati modele za 3D tisk. Spoznali smo, kako so zgrajeni 3D tiskalniki in koliko možnosti ustvarjanja imamo z njimi. Sestavili smo napravo za merjenje svetlobe, ki smo jo kot spominek lahko tudi odnesli domov, še prej pa smo se s težkimi srci poslovili od hrvaških in srbskih kolegov in odšli domov s polno glavo novih spoznanj in lepih spominov.

Moram priznati, da nisem pričakoval, da bo teden tako zanimiv, rad pa bi se zahvalil glavnemu činilcu poletne šole fizike – prof. Goležu. Povzetek bi rad zaključil s citatom, ki ga profesor, kot češnjico na vrhu smetane, rad pove ob koncu ur fizike: »Ne jemlji znanja kot okvir, v katerega bi bile ujete tvoje misli, temveč kot ploščad, s katere bo poletela tvoja domišljija.«

Jure Stare, 4. b

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content