Poletna šola klasičnih jezikov – lanska izkušnja in vabilo

Dijaki ste lepo povabljeni k prijavi na Poletno šolo klasičnih jezikov 2019. Pri odločitvi za prijavo vam lahko pomaga tudi izkušnja našega dijaka, ki se je šole udeležil v lanskem letu.

Poletna šola klasičnih jezikov Epidaver‐Navplio‐Arkadija 2019

Poletno šolo organizira Društvo za antične in humanistične študije (DAHŠ) Slovenije v sodelovanju z Oddelkom za klasično filologijo ter Oddelkom za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Namenjena je dijakom splošnih in klasičnih gimnazij iz Slovenije in zamejstva, ki jih zanimata latinski in grški jezik in kultura, ter njihovim profesorjem. Trajala bo od 22. do 30. junija 2019.

Letošnja poletna šola klasičnih jezikov se bo tako kot lanska osredotočila na Peloponez. Bivali bomo v kraju Iria med Navpliom, prvo prestolnico moderne grške države, in antičnim Epidavrom. Od tod se bomo podali na oglede arheoloških najdišč in muzejev v Mikenah, Epidavru, Navpliu in v gorski Arkadiji. V Vasah, na nadmorski višini 1130 metrov, bomo imeli priložnost videti eno najbolje ohranjenih antičnih svetišč. Poletna šola se bo zaključila z ogledom predstave Oresteja v antičnem gledališču v Epidavru, kjer se vsako leto konec junija pričenja gledališki festival (greekfestival.gr; predstave praviloma spremlja angleški prevod).

Osrednji del poletne šole bo potekal v obmorskem hotelu Junior v Irii (www.juniorhotel.gr). Dijaki se bodo na poletni šoli učili – po lastni izbiri – latinskega, starogrškega ali novogrškega jezika. Poleg jezikovnega pouka, predavanj in vodenih ogledov bo organizirana tudi šola pesniške interpretacije z Branetom Senegačnikom; glasbena delavnica in »frontisterion« z Borisom Šinigojem; ter slikarska, mitološka, jezikoslovna, digitalna in arheološka delavnica, s profesorji in raziskovalci klasičnih jezikov, književnosti in kulture z Univerze v Ljubljani ter s klasičnih in splošnih gimnazij.

Podrobnejše informacije in program najdete tukaj.

 

Takole pa je lansko poletno šolo doživel Gaj Kušar iz letošnjega 4. a:

Kronika poletne šole klasičnih jezikov v Arkadiji_Gaj Kušar

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content