Politično udejstvovanje prve stopnje ali izlet v Evropski parlament

3 dijakinje smo se 26. 11. 2018 odpravile v Strasbourg na ogled Evropskega parlamenta.

Tja nas je poslal sveti Miklavž, ki zadnja leta škofijce obdarja s podobnimi darili.

Po 47 krat n+1 letih smo skupaj z ostalimi EU navdušenci iz vseh skritih kotičkov Slovenije končno prispeli v obljubljeno deželo (Strasbourg, seveda). Nadaljevali smo s turistično obarvanim delom izleta; ogledali smo si La Petite France, katedralo in adventni sejem. Prosti večer smo škofijke začele s predrago kavo in povprečno dobrimi rogljički, nadaljevale pa s sprehodom po božično osvetljenem delu mesta.

Naslednji dan je bil namenjen izpolnitvi našega plemenitega poslanstva: odpravili smo se v Evropski parlament. Po temeljitih varnostnih preiskavah so nas sprejeli s skromnim zajtrkom in natančnimi navodili. Vseh 437 milijonov dijakov s cele Evrope se nas je nato pomaknilo v veliko sejno dvorano, kjer so nam 4 poslanci predali mnoge modrosti. Sledilo je kosilo in mrzlično iskanje ljudi, ki znajo 24 jezikov in bi nam pomagali pri reševanju Eurogame kviza.

Sledil je drugi del sila pomembnega dneva, ko smo se glede na dodeljene like razdelili v 6 skupin, v katerih smo pod taktirko naključno izbranih in vprašljivo sposobnih, a samozavestnih posameznikov razgreto razpravljali o različnih temah, povezanih z EU. Škofijke se identificiramo kot trapezi, zato smo se pridružile skupini, ki se je spopadla s problemom okoljevarstva. Človek bi mislil, da smo se preveč osredotočili na načine transporta energije, a na koncu smo vendarle imeli nekaj primernih idej in predlogov.

Govornik iz vsake skupine je nato predloge predstavil celotni dvorani, ki je s pomočjo elektronskega volilnega sistema glasovala, ali bi predloge sprejela ali ne. Debate so bile razgrete in vprašanja provokativna, a dobili smo približen občutek, kako potekajo seje Evropskega parlamenta. Zaključili smo s tekmovanjem Eurogame in evropsko himno.

Ostalo nam je še 57 joulov energije, da smo lahko v centru mesta preživeli še zadnje brezskrbne trenutke in se poslovili od Strasbourga.

Josipina Julija Petrovič, 1. b, Katja Burja in Glorija Ema Glas, 4. b

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content