Predstavitev poklica: PILOT

Z nami je bil maturant 8. generacije ŠKG, g. Jurij Vene, ki je po 15-ih letih prišel do svojega sanjskega poklica.

G. Jurij Vene je celo dopoldne preživel v našem Zavodu in obiskal vrtec, osnovno šolo in ŠKG ter predstavil svojo pot do njemu sanjskega poklica.

V vrtcu smo spoznavali osnove letenja, letal in poklica. Skupaj s pilotom smo sestavili letalo in ugotavljali, kako lahko letalo, težko za 9 slonov, leti. Izvedeli smo, da ima značilno pilotsko uniformo zato, da vsi vejo, h komu se obrniti, če potrebujejo pomoč. Poleg uniforme ima tudi slušalke in mikrofon, s katerimi je povezan s kontrolnim stolpom, sončna očala, ker vedno leti nad oblaki, in polno zemljevidov, ki mu pomagajo pri njegovem delu.

V osnovni šoli in na gimnaziji smo spoznali njegovo pot do poklica pilota, ki se je začela že v gimnazijskih letih, ko je naredil izpit za jadralno letalo. Najprej je študiral na Filozofski fakulteti geografijo in francoščino, nato pa je se je vpisal še na Fakulteto za strojništvo. DSC00904 DSC00913 DSC00915Vsakdo, ki želi opravljati izpit za poklicnega pilota, mora opraviti vsaj 200 ur letenja, za katere potrebuje finančna sredstva. Za vsa večja letala pa so potrebni še dodatni izpiti.

G. Jurij je pilot zasebnega letala. Vozi vse od politikov do zvezdnikov. Približno pol leta je na poti. To je naporno, ker ima družino in dva majhna otroka, vendar v poklicu, ki si ga je izbral, uživa. Všeč mu je dinamičnost, čudoviti razgledi in najlepši sončni vzhodi in zahodi. V svojem poklicu vidi predvsem pluse, nekatere stvari so lahko plusi ali minusi, odvisno od tega, kakšni ljudje smo. Med glavnimi minusi vidi neugodno vreme in nestabilne politične razmere v nekaterih državah. Stalno se izpopolnjuje. Zanimiva je bila vremenska karta, ki nam jo je pokazal in je čisto drugačna od tiste, ki smo je vajeni. Spoznavali smo poklice, povezane z letenjem, predvsem v kontrolnem stolpu in ugotovili, da se vse več deklet odloča za ta poklic.

G. Venetu želimo še veliko zanimivih in varnih poletov ter lepih trenutkov z njegovo družino.

Save

Save

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content