Projekt Model United Nations na Bavarskem

Po več mesecih priprave smo dneve med 9. in 12. novembrom 2022 z ekipo dijakov preživeli na Bavarskem, v mestecu Bad Tölz, kjer smo sodelovali pri projektu Model United Nations (MUN). Za tri dni se je bavarski mladinski hostel spremenil v prostor zasedanja Združenih narodov (ZN), mladostniki iz petih držav pa v delegate držav z vseh kontinentov.

Skozi različne dejavnosti smo se spoznavali z delovanjem Združenih narodov, v sklopu različnih odborov pa smo iskali rešitve za aktualne problematike, ki na tak ali drugačni način krojijo življenje prav vsakega državljana držav članic ZN.

Vsak delegat je svojemu odboru najprej predstavil stanje v državi, nato pa predloge za reševanje. Za svoje predloge smo skozi lobiranje želeli dobiti čim več podpisov držav, ki so jih bile pripravljene podpreti, nato pa smo z amandmaji dopolnili rešitve, ki so prejele največ glasov in jih je potrdila večina prisotnih.

Sama sem skozi oči Savdske Arabije iskala rešitve za problematiko strmo naraščajočega odstotka debelosti in težave, ki jih je prineslo cepljenju proti covidu-19.

Sodelovanje pri projektu MUN je bila res nepozabna izkušnja, saj obisk Bavarske ni bil zaznamovan le z uradnimi zasedanji odborov, temveč tudi s sproščenimi pogovori z vrstniki iz drugih držav, preko katerih smo imeli možnost tkati prijateljstva preko meja svoje šole.

Skozi urjenje v retoriki smo iskali skupne rešitve za svetovne probleme, ob tem pa smo se naučili, da za skupni napredek ni potrebno politično soglasje držav, temveč je dovolj želja in trud za lepši in mirnejši jutri kljub razlikam, ki nas navidezno ločujejo.

 

Alina Žerovnik, 4. b

 

 

 

 

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content