Prostovoljci se izobražujejo in duhovno krepijo

Čeprav je korona virus kar pošteno spremenil naš način življenja v zadnji polovici leta, pa vseeno ni zaustavil našega prostovoljnega dela. Kot običajno bi se morali tudi letos odpraviti na izobraževalni in duhovni vikend za prostovoljce, a se je načrt nekoliko spremenil. Naš vikend se je tako zaradi izrednih razmer skrčil na enodnevni seminar in duhovno obnovo, ki je potekala v petek, 9. septembra 2020, v skupnem prostoru Jegličevega dijaškega doma.

Dan smo pričeli s spoznavanjem drug drugega, saj je bilo med nami kar nekaj novih prostovoljcev, nato pa se nam je pridružila ekipa iz Young Caritasa. Skupaj smo si ogledali nekajminutni video o slovaškem državljanu, ki je zaradi boljših razmer prišel delat v Slovenijo, a je tukaj naletel na še slabše pogoje, kot doma. Video nas je pripeljal do ene izmed glavnih tem tega dne – trgovine z ljudmi. S pomočjo brainstorminga smo združili naše asociacije, ideje ter oblike tega problema. Našteli smo trgovanje s tkivi in organi, suženjstvo, služabništvo, prostitucijo in še veliko ostalih oblik, prišli pa smo tudi do zaključka, da so žrtve v takih primerih nemočne in imajo za sabo ter svojimi dejanji dolgo zgodbo. Nadaljevali smo s filmom, kjer smo vse to še dodatno občutili in spoznali.

Drugi del dopoldanskega programa je bil tudi voden s strani Young Caritasa, le da smo tokrat govorili o domu ter migracijah in selitvah. Združili smo naše definicije besede DOM, prebrali nekaj resničnih zgodb priseljencev in za konec rešili še nagradni kviz.

Po kosilu smo nadaljevali z duhovnim delom, kjer nas je spremljal odlomek o Jezusu in Samarijanki. Vzeli smo si nekaj časa zase in se posvetili odlomku. Vsak izmed nas je izdelal tudi papirnati vrč, ki je simbolično prikazoval vrče iz odlomka, nanj pa je napisal vrline, ki nam pomagajo pri prostovoljstvu in ki jih s prostovoljskim delom pridobimo. Ko smo se ponovno zbrali, smo sestavili kratko dramsko uprizoritev odlomka, se nato odpravili k sveti maši, dan pa zaključili s skupno večerjo.

Čeprav je letošnji seminar potekal nekoliko drugače, verjamem, da je vsak izmed nas odnesel veliko. Dan je bil zelo poučen in zanimiv, poleg tega je med nami nastalo tudi kar nekaj novih prijateljstev, pridobljena znanja pa nam bodo zagotovo pomagala tudi pri našem prostovoljnem delu.

Doroteja Košir, 2. a

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content