Razredne jaslice 2019

Kot je v navadi, je tudi letos pred božičnimi prazniki vsak izmed gimnazijskih razredov postavil svoje jaslice. Predstavitve so potekale na sobotno dopoldne, 21. decembra.

Predstavitve so bile izjemno bogate. Vsak razred je želel pokazati svetu svoje doživljanje božiča. Geslo »Gradimo mostove« je bilo pri vseh močno izraženo, tako neposredno kot prek močne simbolike – bistvo pa je, da razred pokaže svojo povezanost, od nastajanja do izvedbe, kar kaže na mostove med dijaki v vsakem posameznem razredu. V nekaterih primerih tega nismo videli, ker niso sodelovali vsi, ampak se je v ozadju videla zavzetost razreda.

Moja naloga je, da vam predstavim posamezne jaslice. Kar na začetku lahko povem, da so bili od 1. do 4. letnika predstavitve izjemne, povedne, nagovarjajoče in zgovorne.

1. a: Po uvodni pesmi Poslušajte, vsi ljudje, pri kateri so sodelovali vsi, so nam v skrivnostno osvetljenem prostoru predstavili jaslice, narejene iz origamija, kar je tudi ponazoritev nas, ki smo prav tako »sestavljeni skupaj« iz Božjega stvarjenja, iz Božje ljubezni.

1. b: Po instrumentalni pesmi kvarteta se pred nami odprejo jaslice iz papirja, ki so jih dijaki narisali sami (Polona, čestitke!), postavljene pa so bile v adventni venec, ki je predstavljal štiri elemente povezanosti: hrepenenje, otroškost, srečanje in vero. Tako je bil izpostavljen most med adventnim pričakovanjem in Božjim prihodom na svet.

1. c: Po uvodni pesmi Glej, zvezdice božje, zapeti v temi, se pred nami razprejo jaslice. Dijaki so nas opozorili, da s kamni lahko gradimo mostove ali zidove, kar je tudi sporočilo njihovih jaslic – gradimo mostove.

1. č: Pričakala nas je tema, ki je ponazarjala tudi kaos. Vzklik Glejte, zvezda nas povede v Sveto noč in urejenost, rušijo se negativni mostovi, na primer med bogatimi in revnimi. Postaviti moramo nove mostove. Jaslice so bile zelo estetskega videza.

1. d: Pesem Luč si za svet nas je pospremila v občutje svetlobe. Most je bil speljan v nebesa, kjer je največja Luč. Po razredu so se počasi prižigale sveče, da se nam je pred očmi pokazala podoba celega sveta, vseh kontinentov z njihovimi značilnostmi.

1. e: Ob nežnem igranju klavirja smo slišali zgodbo o obljubi odrešenja, o Jezusovem prihodu na svet, kar smo lahko spremljali tudi v podobi senc Svete družine, ki se ji je nazadnje pridružila Luč (sveča) z zanimivo senco v ozadju. Vsaka stvar ima svojo posledico, vsaka svojo senco.

2. a: Po temi se je z zelo globoko recitacijo in glasbo, ustvarjeno s kozarci, predstavil ekumenizem različnih religij. Bistvo vsake religije je advent. Spoznali smo iskanje in pričakovanje Egipčanov, hinduistov, budistov, judovstva, islama in krščanstva. Jezus je prišel na svet za vse.

2. b: Tromostovje s svojo geografsko lego. Po uvodni pesmi Čakaj in moli Boga so nas spomnili, kako se vsem mudi, nihče se ne ozre na frančiškansko cerkev, katere ustanovitelj, sv. Frančišek, je postavil prve jaslice. V majhnem čolnu po Ljubljanici pa se pripelje Sveta družina, na katero postanejo pozorni vsi.

2. c: Jaslice so bile v obliki dveh rok, to sta bila Jožef in Marija, kot most, med njima pa je zažarela luč, ki je bil Jezus. Čas življenja je v tvojih rokah je govorila zadnja pesem in nas opozorila na upodobitev srca na steni, ki je povezovala božično drevesce in nas spomnila na našo povezanost z božičem.

2. č: Čejevci so gradili na čutih, od kruha s soljo do božičnega vonja pa do lepo okrašene dnevne sobe, v kateri vnučka čakata božič, Božička, darila. A babica ju opozarja na bistvo božiča, na prihod Jezusa in njegovega usmiljenja, ki nas odrešuje.

2. d: Vsak sam je most, kar so ponazorili skozi posameznike: kmet, ki povezuje seme in sad, slikar, ki je most med čustvom in podobo, astrofizik, most med zemljo in vesoljem, pisatelj med mislijo in besedo, – vsakdo je nekaj prispeval v jaslice, na koncu pa še električar, ki prižge luč. Vsi sestavljamo jaslice.

3. a: Pozdravilo nas je mesto s stolpnicami, pol v temi, pol v svetlobi. Jezus je most, ki obrne novo stran in nas vabi, da gremo še mi v svetlobo in stopimo na pot, kar so pospremili s pesmijo Mnogo sem prehodil poti.

3. b: Razred je bil pisan, okrašen z barvnimi trakovi, drevescem. Zgodba o Cesarjevih novih oblačilih nas je spomnila na bistvo, na jaslice, ki niso materialne, stvarne, temveč nevidne, kakršne zmore videti samo pameten škofijec oz. pravi kristjan.

3. c: Pozdravila nas je misel, da so njihove jaslice znamenje protesta proti tekmovalnosti jaslic. Predstavili so lestev z rodovnikom, po škripcu se je Jezus spustil od zgoraj med nas in prinesel Luč, ki se je širila in nam sporočila, naj Jezusova luč pride tudi v naša srca. Čeprav niso govorili (so pa peli), so bili zelo jasni v sporočilu.

3. č: V temnem prostoru je bil osvetljen angel. Zgodba nas je vodila od Abrahamovega žrtvovanja Izaka, ki ponazarja zavezo z Bogom, prek Izaijeve obljube o rojstvu Emanuela, do angela, ki oživi in dvigne krila, v njegovem srcu pa so jaslice.

3. d: Sprejel nas je kaos z zavezanimi očmi in zalepljenimi usti, vzklik Naš Odrešenik prihaja je odprl most k svetlemu prostoru, v katerem so bile ovrednotene besede evangelija, od V začetku je bila Beseda prek Marijinih Zgodi se po tvoji besedi do angelove tolažbe Jožefu: »Ne boj se vzeti Marije k sebi«. Vsi so spregledali in skozi ukaz Pojdi in oznanjaj! so opozorili na most, ki smo mi – prenašamo veselo oznanilo svetu.

4. a: Vsi na tleh, tudi mi. V enem od kotov so elementi iz našega vsakdana, ki nas naredijo še bolj kaotične. Čudovito besedilo nam je postavilo nekaj ključnih vprašanj – iz česa sestojimo? Na diametralno nasprotni strani pa so se pokazale drobne jaslice in z njimi bistvo našega življenja.

4. b: Prišli smo na gradbišče, kajti 4. b so nam prikazali, kako gradijo Moste. Bili smo priča zgodovinskemu razvoju te – sprva vasi, nato pa dela mesta, kot so nam ga predstavili Moščani. Na koncu so se vsi povezali skupaj z novico o Božji ljubezni oz. deljenju bureka in kebaba.

4. c: Cel razred se je po pozivu, naj izključijo mobije, začel povezovati s svetom prek svojih telefonov. Opozorili so nas, da internet povezuje skoraj 4 milijarde ljudi. Pa ta tehnologija prinaša bistvo prave povezanosti? Jaslice, narisane na ipadih, so prenesli med ljudi in si jih podelili.

4. č: Več podob jaslic, od klasičnih v kotu, do naslikanih v triptihu (bravo, Dunja!), do zlatih jaslic, lepilnega traku, jabolka in banane – a bistvo božiča je drugod, Bog mora biti v naših srcih.

4. d: Sprejela nas je Golgota in nas s svojo resno temino zelo nagovorila. Besede so nas povedle v evangeljsko zgodbo o Jezusovem prihodu na svet in nas opozorile na odrešenje, most med božičem in Jezusovo daritvijo na križu.

Mateja Gomboc, prof.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content