Razredne jaslice

V decembru 2022 je vsak izmed 22 oddelkov Škofijske klasične gimnazije pripravil in tudi predstavil svoje razredne jaslice, katerih tema je tokrat bila: »Dete nam je rojeno, sin nam je dan. Imenuje se: Čudoviti svetovalec, Močni Bog, Večni Oče, Knez miru.« (Iz 9,5). Močno sporočilne predstavitve so se zvrstile v petkovem dopoldnevu 23. decembra, vse pa si je ogledala tudi komisija, ki je najbolj prepričljivim podelila nagrade.

1. A: Sprejme nas svečka v temi. Topot, strah, bliskanje. Izgubljeni popotniki. Vzkliki: Kam moramo iti?! Samo Bog lahko pomaga. Bog se oglasi na telefon: »Ne veste, kam. Dam vam luč za na pot, ni lahka. Pojdite in delite to luč med ljudi.« Med pesmijo zažarijo jaslice. Slišali smo: Jezus je čudoviti svetovalec, kjer je svetloba, je življenje. Marija je kot lanterna. Besedilo, ki so ga pripravili, je res izjemno.

1. B: Pričakajo nas svetleče zapestnice in tema. Prazna miza … Le kaj pomeni? So to jaslice? Štirje stoli – štiri naloge, štiri poimenovanja za Kristusa. Pred nami nastajajo jaslice: pride Jezus, Marija, Jožef. Dijaki prinašajo prošnje. Jezus se pokaže kot Veliki svetovalec: odzval se bo na vse prošnje. Modrosti poln razred: dijak se spreobrne. Prej je bil razburjen, zdaj je kot najdena izgubljena ovca.

1. C: Pričakajo nas jaslice s smrečico z darili. Čudovita podoba. Jezus je luč upanja, prižgejo se luči. Vodi nas po poti, ko se odločamo. Bomo prisluhnili? Tu je ogledalo: ti si v njem. Gledamo darila, a slišimo, da niso najpomembnejša. Pomembno je: Bog se nam je približal. Vidimo fotografije, na njih so doživetja razreda. Močna sporočilnost in čudovita likovna podoba.

1. Č: Pričaka nas tehtnica življenja na mahoviti podlagi z lučkami. Na tehtnici je slama … Trd oče, udari po sinu, ki se uči. Angel pride, povabi: »Daruj Jezusu učenje.« Pride parkelj, govori skušnjave: »Poglej telefon, greva en clash royale.« Angel: »Daruj svoje skušnjave.« Mami z metlo: »Pospravi sobo.« Angel: »Daruj svoje delo Jezusu.« Parkelj: »Le kam se ti bo štelo, če se učiš?« Nemiren sin. Pride Sveta družina, na tehtnico dajo Jezusa. Knez miru ga umiri. Izjemno prepričljiva dramska igra.

1. D: Opazimo troje jaslic. Kako to? Prve so v letu 2000. Mlada družina, mami pestuje dojenčka, Klaro. Naslednje čez 22 let. Klara je zrasla: Pa kaj so te jaslice … Ne razume. Se pritožuje. Čez 50 let. Klara je v zrelih letih. Starši pridejo na obisk in se skupaj spominjajo zgodb. Vsi ugotovimo: Bog je večen! Je bil, je, in bo. Glasbeno nas nato objame Sveta noč.

1. E: Velik Jožef, Marija in Jezus. Fantje v fitnesu. Pridejo dekleta: »Kako močni fantje, kako lepo pojejo!« Samo, ali ni Bog najmočnejši? Ja, je. Dijakinja ima videnje Boga, ki je največji! Zato njegovo rojstvo praznujemo po vsem svetu. Le Gospodu pripada čast. Izjemno petje fantov.

2. A: V temni učilnice opazimo jaslice v kotu, v omari. Objame nas pesem, o pastirjih, ki prižigajo ognje. To počno tudi dijaki. Zadnji pride do Jezusa. Zgodba o Jezusu, ko je že velik, pripoveduje in poučuje; prilike, Samarijan. Lepo so zapeli. Čudoviti svetovalec je na skrivnem in tudi jaslice so.

2. B: Na sredini kakor zaprt cvet. Obupana dijakinja: pretep, Ukrajina, nasilje … Dva angelčka: »Ali nisi slišala? Rodil se vam je Mesija.« Odpre se cvet. Lučko miru prižge vsakemu narodu. Delajmo dobro vsem v vseh jezikih. Prepričali so nas: Obkrožili so nas vsi narodi. Sprejeli so mir. Jezus je v središču. Res nas bo rešil. Ne dvomim. Lepo petje in sodelovanje vseh; preprosto in ganljivo.

2. C: V temi. Grozna glasba, godala, prepiri, strah. Prižge se luč. Dekle moli: »Bog, vsi preveč pričakujejo, ne dosegam.« Glas Boga: »Neuspeh ne določi tvoje vrednosti. Poslušaj Božjo besedo.« Še ena se pritožuje, druga je na alkoholu. Tolažba je v Božjem glasu. Bog: »Videl sem vajini poti, ozdravil vaju bom.« Še ena obupana in zapuščena duša. Božja beseda vedno nagovarja. Še ena preganjana kristjanka. Čudovita godalna glasba. Prikaže se Sveta družina – nad prebivalci smrtne sence. V vse zgodbe je prišel Gospod.

2. Č: Čudovita glasba klavirja, violine in orgel. Dijaki hodijo v krogu. Prikažejo se jaslice, poslušamo razlago. Božična skrivnost je v hladilniku: Spodaj je grob. Notri je hrana: hladilnik omogoča, da se hrana ohrani – večnost. Drugo nadstropje: pastirji – pomembnost duhovniškega poklica. Nad njimi so preproste družine, prejemnik skrivnosti. Samorog Samo nas usmeri v večnosti. Ganljivo ubrano večglasno petje: Sveta noč.

2. D: Pričakajo nas prizori iz slovenske zgodovine. Karantanija – Slovani so sprejeli krščanstvo. »Ali je Jezusu mar za blaginjo vsega ljudstva?« Jezus »preganja« kneza. Jezus pove, da obljublja, da bo pravičen sodnik. Krstil je dva Slovana. Tako je med Slovence prišel resničen mir. Vsi prinesejo lučko miru h Gospe sveti. Ganljiv prizor in upodobitev vere. Močno besedilo. Dobra igra. Na knežjem kamnu so ustoličili Jezusa. Čudovita likovna podoba.

3. A: Čelne svetilke na glavo: Prejmi luč vere. Ko posvetimo, nam jaslice odgovorijo z odsevom. S prave smeri moramo pogledali na jaslice. Koralno petje fantov. Naša pevca sta utihnila, čudoviti svetovalec pa bo spremljal vekomaj. Ko v luči vere pogledaš jaslice, boš doživel sporočilo. Lepo izdelano.

3. B: Brez materialnih jaslic. Komisiji so zavezali oči – senzorna izkušnja. Zvoki, občutki; izkušnja jaslic na drugačen način. Mistično smo doživeli, da Gospod prebiva v globinah naših duš. Ko smo se zbudili iz teme čutov, smo videli le sence. Vedeli smo, da se je Gospod razodel v duši.

3. C: Pridemo v kmečko vzdušje, zavohamo domačo salamo, vile, harmoniko. Uau, lepo petje. Smešno. »Ustoličenje krščanskega kneza.« »Ali boš ljubil svoje ljudstvo in se zanj žrtvoval?« Žurka. Pride do podkupovanja, prepir. Knez miru jih pomiri, je eden od ljudi. Knežji kamen se obrne, v njem se pojavijo jaslice, slišimo Božjo besedo. Mir se širi, če smo ponižni. Okusna hrana, dobro vzdušje.

3. Č: Jaslice na steni, v zvezdah so dijaki. Fantje lepo pojejo. Neverjetna in lepa pesem; večglasno ubrano. Vsi osvetljujejo. Razširjene roke objemajo svet, kmalu bodo odrešile svet. Jožef in Marija imata razširjene roke, kakor lijak, ki sprejema Jezusa. Vse zvezde žarijo v Božjo slavo. Tudi ogledalo je tam – tam se lahko pogledaš. Sporočilo: Kristus se razliva v naše odnose. Dobro besedilo.

3. D: Kitara se oglasi pod mizo. Kosmi vate naslikajo podobo nebes. Spodaj je tema, zgoraj so jaslice – sladke in nebeške. Vidimo, da nebeško vladajo nad temo. V krogu gredo dijaki, ki položijo sebe. Hlevček povezuje vas v celoto. Ščit s senčno podobo Boga, ki s svojimi rokami povezuje.

4. A: Črni križki na tleh, ogledalo pokaže pravo podobo Kristusa na nebesnem svodu. Ko gledamo v zemljo, vidimo v odsevu. Jaslice sporočajo, da lahko Jezusa najdemo v vseh mogočih situacijah. Tudi če greste v skušnjavo, lahko najdete Jezusa. Nismo vedeli, kaj bomo dobili pred vrati: tudi v nevednosti lahko srečamo Jezusa. Na vsaki strani je Marija in Jožef.

4. B: Časopisi, diktatura, vojna, zlorabe … kaos, vsi govorijo o grehih tega sveta, gredo med nas. Skoraj smo že obupani. Odprejo se jaslice. Luč, tišina … DOLGA. Dete nam je rojeno. Imenuje se Knez miru. TIŠINA – močno.

4. C: Nogometna tekma. Razburljivo. Razredni nogomet. »Zmaga prihaja od Gospoda.« Zmagovalci. Naš trener je Čudoviti svetovalec. Pohvalimo čudovito vzdušje in iskanje Jezusa v življenjskih situacijah.

4. Č: Pretepi roparjev, nevarno. Luč se ugasne – topotanje. Ko se prižge luč, odnehajo. Sprašuje se: »Kdo si, prinesla si mi luč, kako, da meni? Prosim, ostani in podeli mi mir.« Deli mir, drugi vstanejo in delijo mir drugim. Izkušnja milosti. »O, dobri Knez miru, si dovolj močan, da boš premagal spore. Delite med seboj mir, ki ga prinaša Kristus.

4. D: Na vratih policijski trak. Ukradli so mir. Pomagajte! Obupana dijakinja nam da namige o roparjih miru. Zaskrbi nas, poslušamo o indicih. V učilnici najdemo ostanke pijančevanja, kraje, požrtij, pohotno literaturo. Ugotovimo, da smo v grehih izgubljeni, mir so nam ukradli oni. Ko vendarle sestavimo vse dokaze o tatovih, dobimo geslo: »Poglej ven«. Odpremo okno, daljnogled nam pomaga, da zunaj greha zasveti Sveta družina. Vidimo jo v daljavi, pod kozolcem 100 m stran. Tam bomo spet našli mir. Zgodba nas je popolnoma prevzela in nagovorila.

4. E: Fuzbal tekma. Angeli igrajo nogomet. Tekma med angeli in demoni. Bog je sodnik. Demoni zadenejo gol. Angeli so izenačili. Strah nas je, kdo bo zmagal. Angeli dva nič. Končno zmaga Bog!

NAGRADE:

  • prvo mesto: 4. d
  • drugo mesto: 4. č
  • tretje mesto: 2. b in 3. d
  • najboljši debitanti: 1. č
  • najboljša likovna podoba: 2. d
  • najboljša sporočilnost: 4. d

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content