Razstava digitalnih grafik dijaka Maksa Lenarta Černelča

V okviru socialnega praktikuma za dijake 2. letnika se bo letos predstavil tudi dijak 1. a Maks Lenart Černelč, ki ustvarja predvsem na vizualnem in literarnem področju, zato smo se odločili, da v tem času postavimo v pritličju gimnazije na ogled razstavo njegovih digitalnih grafik.

Maks Lenart Černelč je zvedav in ustvarjalen dijak 1. a, ki ima številne talente in ga zanima veliko različnih področij, o čemer priča tudi nedavno priznanje: pri spletnem časopisu Časoris so ga razglasili za Faco leta 2020 (častni pokrovitelj izbora je predsednik g. Borut Pahor); face so otroci, ki navdušujejo in navdihujejo ter s svojimi idejami in dejanji spreminjajo svet na bolje. Maksa njegova bolezen ne ovira, da se ne bi s svojo ustvarjalnostjo, razmišljanji in sodelovanjem v najrazličnejših projektih trudil za boljši svet. Sam pravi: »Carsko je, da lahko pomagam otrokom v stiski.«

Maksovi učitelji na gimnaziji pravijo, da je kljub dolgotrajnemu pouku na daljavo zelo motiviran za šolsko delo. Veliko snovi predela sam, veseli pa se tudi pouka v živo preko Teamsov, ko se lahko s profesorji pogovarja in razreši svoje dileme.

Maksov talent za risanje in slikanje je v prvem razredu osnovne šole odkrila profesorica Andreja Pečnik. Od takrat dalje ustvarja v različnih tehnikah, v zadnjih letih ustvarja predvsem digitalno grafiko, ki mu omogoča svobodnejše izražanje in mu nudi brezmejne možnosti za posredovanje lastnih občutij in sporočil. Svoje delo je predstavil že na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini, prav tako pa je imel že več samostojnih likovnih razstav – na tokratni razstavi se predstavlja z grafikami iz cikla Čas, in sicer je izbral tretjino grafik, ki so bile na ogled na lanskoletni razstavi v KD Ivana Cankarja na Vrhniki, preostali del pa bo konec aprila na ogled v Velenju; v letošnjem letu bodo sledile še razstave v Celju, Mariboru in Novem mestu.

Umetnostna zgodovinarka Olga Butinar Čeh je zapisala, da “se redko zgodi, da nek likovni umetnik tako močno preseže, po zrelosti, emotivnosti in tudi znanju, svoja leta, da s kilometrskimi koraki drvi v globino znanja in spoznava širino umetnosti, kot je to opaziti pri Černelču. /…/ Avtorjev ustvarjalni opus je, objektivno gledano, izredno obsežen in kvaliteten, tudi če ne pomislimo, da šteje šele 15 let. /…/ Zanima ga univerzum, imaginarni pogledi v vesoljske brezmejne širjave, nemogoče, kar vse kot umetnik spretno integrira v svoj svet sanj, želja in vedenja o lepoti, naravi, tehniki in likovni ustvarjalnosti. Njegovo sanjaštvo in hrepenenje po univerzalni svobodi se vseskozi zrcali v njegovem, v glavnem, nemimetičnem slikarstvu. Po svojih grafičnih stvaritvah gledalca vodi po natančno načrtovani likovni vsebini, zgodbi polni nepotešenih želja po spoznavanju novih dimenzij. Pokaže nam in dovoli, da pogledamo za kopreno neznank, da se ustavimo ob preštevilnih vprašanjih, ki se porajajo in jih niza po svojih fiktivnih krajinah. Z obvladovanjem forme in barve nas očara in ob enem pokaže neverjetno obvladovanje likovne površine. Multiple, drobne zaključene in ponavljajoče se celote spominjajo na pisan kalejdoskop nedefiniranih likov in barv.”

Poleg razstav velja omeniti še nekaj njegovih vidnih predstavitev v javnosti:

  • njegova slika Pravljična dežela Slovenija je na natečaju G4D osvojila prvo nagrado in 23. januarja 2014 krasila Googlovo domačo stran; tako je Maks do sedaj edini Slovenec, katerega risba je bila na začetku spletnega brskalnika Google;
  • ilustracija z naslovom Dirka po Sloveniji je bila na uradni majici mednarodne kolesarske dirke Po Sloveniji 2014;
  • leta 2014 je napisal in z računalniškimi grafikami opremil knjigo Družina W5051, ki je leta  2020 doživela že drugi ponatis in je prevedena v angleški, nemški in kitajski jezik; leta 2017 je ilustriral slikanico Zemlja pleše profesorice Milene Valentan;
  • oktobra 2015 je z risbo Z risanjem do zdravja osvojil prvo nagrado na Prvem likovnem mednarodnem festivalu pediatričnih bolnikov (IFPPP);
  • z risbo Stiska – upanje, Slovenija, jesen 2015, ki je bila odraz takratnega dogajanja v Sloveniji, je sodeloval v pobudi Moj košček za mir in je tudi ambasador tega mednarodno odmevnega projekta v organizaciji ISA instituta.

Maks upa, da bomo obiskovalci uživali v razstavi, jo sprejeli in začutili, da nas bodo njegova dela nagovorila, podala kakšno sporočilo ali vprašanje. Vabljeni tudi k branju zanimivega intervjuja z njim “Najbolj me navdihuje čudežnost življenja” na portalu RTV Slovenija, v katerem je predstavil svoj pogled na ustvarjanje.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content