Razstava ilustracij Marije Bobič o Stanetu Kregarju

Ob Kregarjevem dnevu in zaključku jubilejnega Kregarjevega leta je na ogled razstava ilustracij Marije Bobič za slikanico o Stanetu Kregarju “Skozi barvo in svetlobo”.

V letu 2023, v katerem obeležujemo 50-letnico slikarjeve smrti in 30-letnico ustanovitve Galerije Staneta Kregarja, je zavod skupaj z Založbo Družina izdal slikanico Skozi barvo in svetlobo – gre za prvenec mlade avtorice, ki piše pod psevdonimom Emila Vene in ki je v verzih predstavila ustvarjalno pot slikarja Staneta Kregarja, pri čemer je naglasila njegovo svojstveno in raznoliko slikarsko govorico. Njene poetične besede je z občutkom za prebujanje bralčeve oz. gledalčeve domišljije prevedla v likovni jezik mlada ilustratorka Marija Bobič, alumna Škofijske klasične gimnazije. Besede in podobe se v knjigi tako prepletejo v hvalnico barvi in svetlobi, v sporočilo o moči in brezmejnosti umetnosti ter se zlijejo ne le v povabilo otrokom (vseh starosti) k njihovi lastni ustvarjalnosti, temveč naglasijo tudi dragocenost odsevov svetlobe v raznolikem ustvarjalnem delu slehernika.

Ob letošnjem Kregarjevem dnevu, ko se spominjamo rojstva slikarja in duhovnika Staneta Kregarja (1905–1973), smo v atriju pred zavodsko cerkvijo postavili razstavo ilustracij Marije Bobič, ki jih je ustvarila za slikanico o Stanetu Kregarju; ilustracije so naslikane v mešani tehniki (akvarel, barvica, pastel).

Razstavo smo odprli v četrtek, 9. novembra, ob 17. uri v atriju pred zavodsko cerkvijo, na ogled pa bo do 10. decembra. Z glasbenim nastopom sta odprtje obogatila dijaka 3. letnika Ana Gregorčič in Žiga Mestnik.

Marija Bobič (2000) se je po končani osnovni šoli vpisala na Škofijsko klasično gimnazijo, kjer je obiskovala tudi Likovno šolo in s svojimi ilustracijami sodelovala v literarnem zborniku Domače vaje. Po maturi je nadaljevala šolanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, smer Ilustracija, kjer je leta 2022 diplomirala z nazivom oblikovalke vizualnih komunikacij in začela z magistrskim študijem na isti smeri. Njene ilustracije se nahajajo v zbirki pravljic Pravljični vrtiljak (2020) Martine Štunf Šelhaus, ilustrirala pa je tudi njeno slikanico Čarovnica Švedra meša svoj čarovniški napoj (2022). Njena umetniška dela se pojavljajo na študentskih razstavah in družabnih omrežjih.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content