Razstava Likovne šole ŠKG

Vabljeni na ogled razstave študijskih risb dijakov ŠKG, ki so letošnje leto sodelovali v likovni šoli.

Ob kocu šolskega leta tradicionalno postavimo na ogled izbor del, ki so nastala v Likovni šoli Škofijske klasične gimnazije; dijaki so v letošnjem letu pod mentorstvom akademskih slikark Sare Križaj in Nike Zupančič (obe sta tudi alumni ŠKG) ustvarjali predvsem študijske risbe v tehniki oglja. Svoja dela so postavili na ogled naslednji dijaki: Anja Jelen in Ajda Lombardo iz 1. c, Lucia Eržen (1. č), Manca Kavčnik in Tomaž Razinger iz 3. a, Karen Kitič (3. e) ter Eliška Škaler in Tina Zupančič iz 4. b.

Sara Križaj je k razstavi likovne šole zapisala:

Vincent van Gogh je nekje nekoč zapisal, da z vsakim dnem risanja nedosegljivo postopoma postaja možno. »Počasi se učim opazovati in meriti in ne stojim več tako nebogljen pred naravo.«

Risanje tako ne pomeni le danega talenta, prek katerega se nekaj lahko bolje realizira. Risanje in širše umetnost je – trditi bi bilo celo mogoče, da vsaka dejavnost – najprej opazovanje in merjenje sveta, ki nas obdaja. Dlje časa kot namreč opazujemo, več vidimo in v tem se nam razkriva esenca življenja. Ko je umetnik (ali znanstvenik in kdorkoli drug) dober opazovalec, tedaj so njegova dela odprta vrata, skozi katera lahko vstopamo kot gledalci in skozi katera se vtihotapi medčloveško razumevanje izkušnje življenja, ki si jo delimo. Zato lahko cenimo umetnost davno umrlih ljudstev in jo ohranjamo v muzejih. Zato se nam zdijo jamske poslikave neverjetno sodobne. Skoznje veje dih življenja.

Dela, nastala v letošnjem šolskem letu, so plod tovrstnega opazovanja in znotraj svojih individualnih logik gradi vsako izmed njih vrata, ki nam odpirajo nove poti za nadaljnje raziskovanje in prostor, kamor lahko vstopa obiskovalec pričujoče razstave.

Razstavo bomo odprli v ponedeljek, 6. junija, ob 16. uri v Meršolovem atriju, in sicer v okviru predstavitve dijaškega literarnega zbornika Domače vaje, na ogled pa je od 3. junija do 4. julija na hodniku v pritličju Škofijske klasične gimnazije.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content